Decenija brige o životinjama

0

Ostvarila san: Dr Maja Firle i njen ljubimac Karlo
 

– Za mene je ova proslava godišnjice veoma emotivan događaj – kaže za "Vesti" Maja Firle, rodom iz Beograda.

Ona navodi da su na proslavu došli svi najbitniji ljudi koji su je pratili i podržavali od početka rada ordinacije.

 

Volontiranje samo u udruženju

Njena želja da pomognem životinjama čiji vlasnici nisu imali sredstava za lečenje umalo je nije koštala zatvaranja ordinacije.

– Počela sam volonterski rad, a nisam znala da je to dozvoljeno samo u okviru nekog udruženja, pa sam poslušala savete prijatelja i zajedno s njima sam osnovala ovo udruženje – priča Maja.

– Bili su tu predsednici mnogih udruženja i firmi s kojima sarađujemo, brojni prijatelji, sve do rodbine i kolega. Na pozivnici sam zamolila da je umesto poklona i cveća najbolje dati dobrovoljni prilog Udruženju za socijalno ugrožene životinje u Frankfurtu. Svi su se odazvali mojoj molbi, pa se u kasu slilo gotovo 1.000 evra – kaže nam doktorka Maja.

Udruženje za socijalno ugrožene životinje osnovala je Maja sa prijateljima i postoji već osam godina. Maja i njeno udruženje su odavno poznati široj nemačkoj javnosti po zalaganju za životinje čiji vlasnici nemaju sredstava da leče svoje ljubimce u skupim veterinarskim ordinacijama.

Maja redovno, svake prve subote u mesecu, odlazi na centralnu metro-stanicu Hauptvahe u Frankfurtu i brine o životinjama volonterski, a od novca koji kroz članarinu i dobrovoljne priloge dolazi na račun udruženja kupuju se lekovi i vakcine.
Udruženje za socijalno ugrožene životinje Frankfurt i doktorka Maja Firle 2010. godine dobili su nagradu od Ministarstva za zaštitu čovekove okoline pokrajine Hesen i od Društva za zaštitu životinja Frankfurt za taj nesebičan i hvale vredan angažman.
 

Pas hermafrodit

Za 10 godina rada kroz ordinaciju Maja Firle je prošlo mnogo kućnih ljubimaca.
– U najvećem broju su pacijenti psi i mačke. Ima i morskih prasića, raznih glodara, a odskora nam dolaze zmije i pauci jer imamo stručnjake za te životinje.
– Najinteresantniji je bio nedavni dolazak psa koji je bio hermafrodit, što znači da je i muško i žensko – kaže Maja.

Put do prestižnih nagrada i do renomirane ordinacije nije bio nimalo lak za Maju. Kad je dobila diplomu u Beogradu za doktora veterine, u našoj zemlji su počeli ratni sukobi. S diplomom u džepu i u potrazi za mestom gde će moći svoje znanje da primenjuje pomažući bolesnim životinjama, Maja dolazi u Nemačku koju je već imala prilike da poseti jer je njen otac bio u predstavništvu jedne velike kompanije u Frankfurtu.

– Nije sve išlo kako sam zamišljala. Dolaskom u drugu zemlju naišla sam na sasvim druge zakone i pravila koja do tada nisam poznavala. Morala sam da ispunim još nekoliko dodatnih uslova kako bih ostvarila svoj san. Između ostalog sam ponovo morala da završim studije veterine u Nemačkoj, jer naša diploma u to vreme nije bila priznata, a najteže mi je bilo da se odreknem svog i zatražim nemačko državljanstvo što je takođe bio jedan od važnih uslova – kaže na kraju doktorka Maja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here