Dečja graja ulepšala Sabor

0

Sveštenik Ljubisav Adžić služio je prvo nedeljnu liturgiju, posle koje je govorio o Vidovdanu, danu koji, kako je istakao, ima duboko urezane korene u bistvovanju Srba. Starešina hrama, protojerej-stavrofor Dragan Mićić je zahvalio vernicima koji šalju decu na časove veronauke, naglašavajući da bi broj polaznika trebalo i mogao da bude još veći. Usledila je zatim podela nafore i deljenje svedočanstava. Veroučitelji su očas posla bili okruženi učenicima koji su u pratnji roditelja, baka, deka, rodbine… nestrpljivo čekali svedočanstva, na kojima su bila njihova imena ispisana ćirilicom.

 

Otkup hrama

Protojerej stavrofor Dragan Mićić, posebno se zahvalio svima koji su pomogli i verovali da se hram Svetog Vasilija Ostroškog otkupi.
– Ostalo je još 10.000 evra, kako bi u potpunosti isplatili sumu od pola miliona evra za otkup hrama od Katoličke dionize. Svi oni koji su pomogli ne samo novčano, već svojim radom i angažovanjem zaslužuju veliku zahvalnost. Sumnjičavima smo dokazali da kada smo složni i jedinstveni možemo mnogo toga – poručio je prota Mićić.

Kao što je i prethodne dve godine bio običaj, u porti hrama je zatim počeo sabor, na kome su učestvovali srpski klubovi iz Linca i Gornje Austrije. Predstavili su se članovi Vidovdana, "Nikole Tesle", Ostroga i Mlave iz Linca, kao i Bosiljka iz Velsa i KUD Lane iz Kirhdorfa.

 

Pomen u Ašahu

U sklopu obeležavanja 100 godina Prvog svetskog rata klub Vidovdan i Pravoslavna crkvena opština Linc, organizuju pomen i paljenje sveća na srpskom vojničkom groblju u mestu Ašah na Dunavu ( Asćać an der Donau
). Pomen će biti održan 13. jula. Skup će biti kod crkve svetog Vasilija Ostroškog u Lincu, odakle će se posle jutarnje liturgije, koja počinje u 10.00 krenuti ka Ašahu

Namlađi folkloraši naših udruženja posebno su nagrađeni čestim dugotrajnim i gromoglasnim aplauzima. Prvi put je nastupila i pevačka grupa nedavno osnovanog Kulturno- umetničkog društva Ostrog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here