D. Timarac
Sreća: Otac Aleksandar i Mila Stegnjaić, koja je izvukla dukat

Praznik rođenja Hristovog, osim u domovima i crkvama, obeležen je i u srpskim klubovima širom Australije. I Sportski klub iz Boniriga organizovao je božićnu zabavu koja je privukla veliki broj posetilaca, rešenih da posle proslave u krugu porodice podele radost najvećeg hrišćanskog praznika i sa prijateljima i poznanicima.

Organizatori su se potrudili da prirede prigodan program u kojem su učestvovala deca i mladi, koji srpsku tradiciju i folklor uče u klupskim sekcijama. Program je vodio glumac Sergej Kožul, koji je tom prilikom govorio i o aktivnostima Kluba u prošloj godini. On je istakao niz humanitarnih akcija, kako za pomoć ljudima u Srbiji, tako i za širu australijsku zajednicu.

Lonljenje česnice: Sveštenik Milutinović sa decom

Naročito su istaknute aktivnosti iz poslednjih mesec dana, kad je organizovano nekoliko humanitarnih akcija poput pomoći lokalnoj vatrogasnoj brigadi Horsli park, kao i prikupljanje namirnica, odeće, obuće i higijenskog materijala za stanovništvo Novog Južnog Velsa pogođeno katastrofalnim požarima. U poslednjoj akciji, tokom koje je kamionima odvožena prikupljena pomoć, pored srpskog naroda učestvovale su i druge zajednice koje žive na jugozapadu Sidneja.

Božić je okupljenima čestitao i sveštenik Aleksandar Milutinović, starešina hrama Sveti Luka iz Liverpula. On je pozvao decu da zajednički prelome česnicu u kojoj se nalazila i para. Dukat iz česnice dobila je devojčica Mila Stegnjaić.

Od malih nogu čuvar običaja

Veselje je počelo kad su najmlađi članovi ansambla “Kolibri” zaigrali “Lozu vinovu”. Grupa “Mladi Četnici” je nastavila sa igrama iz Gruže, a grupa “Car Lazar” se predstavila igrama iz Leskovca. Publika među kojom su se nalazili mnogi roditelji, deke, bake i ostala rodbina učesnika, gromoglasnim aplauzom je ispraćala svaku od grupa.

Usledila je i grupa “Miloš Obilić” sa igrama iz Niša, a na kraju programa nastupila je “Ravna Gora” koja je izvela igre iz Šumadije, po koreografiji Stanka Dimitrijevića.

U nastavku vesele večeri u Bonirigu, goste je zabavljao poznati lokalni muzičar Goran Zarić.

Božić Bata iz Srbije

Na proslavi u Bonirigu nisu izostale ni božićne pesme u izvođenju najmlađih. Pesme “Preko brda, preko brega” i “Zvončići, zvončići” ispraćene su velikim pljeskom publike, a na kraju zabave se pojavio i Božić Bata, za kojeg je voditelj rekao da je stigao iz Srbije. Kako i priliči, Božić Bata je deci podelio paketiće, čime je i završen program božićne proslave.

Gost iz daleka: Božić Bata je obradovao mališane

Uskoro upis na folklor

Tokom programa na božićnoj proslavi zdravicu je održao Boris Guša, a njegov govor je na fruli pratio mladi koreograf Stanko Dimitrijević, koji je odnedavno angažovan u srpskom klubu u Bonirigu. Nakon odsviranog Tikinog kola, mladi koreograf je obavestio prisutne da će uskoro početi upis novih igrača u folklornu sekciju kluba.

Zdravica: Stanko Dimitrijević i Boris Guša

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here