Dečji osmeh najlepša nagrada

0

POSLE URUČENJA POKLONA: Dragana Desnica (desno) sa đacima u učiteljima

– Uspela sam da ostvarim svoju zamisao i da darujem 64 đaka, njihove učitelje, a ujedno i njihove roditelje. To su učenici tri područne škole gde postoji samo po jedno kombinovano odeljenje, a mališani dolaze do škole često pešačeći duže od sata. Škola u Blatnom ima 28 đaka, u Rujiški 25, a u Rašću svega 11.

 

Za ove tri škole centralna škola je "Sveti Sava " u Novom Gradu – objašnjava Dagana Desnica, inače zaposlena u humanitarnoj organizaciji "Aktion Hilfe für Kinder" (Akcija pomoć za decu) u Bremenu, koja pomaže socijalno ugroženoj, zlostavljanoj, ometenoj u razvoju ili pak bolesnoj deci u celom svetu. U proteklih 12 godina, od kada ovo društvo postoji, pomoć su dobila i mnoga deca širom nekadašnje Jugoslavije.

Baš se obradovala: Marina Jovanić

 

Kasetofon za Marinu

 

Za Draganu Desnicu protekla akcija ima neizmerno veliki značaj, jer je od novca koji je "pretekao" pomogla i jedno dete ometeno u razvoju, koje živi u porodici u kojoj su prihodi vrlo skromni. Tako je Marina Jovanić (13) dobila svoj prvi orman i lep kasetofon.

I ranijih godina gospođa Desnica organizovala je humanitarne akcije za decu u zavičaju uz pomoć udruženja u kome je zaposlena i Crvenog krsta, a sa suprugom Ratkom i ćerkom Sarom, umela je da dopuni pomoć porodičnim sredstvima.

 

Ovog puta članovi njenog kolektiva su joj odobrili novčana sredstva u visini od 3.000 evra, o kojima je na licu mesta mogla sama da odluči kako da ih namenski potroši.

 

U dogovoru sa direktorom škole Duškom Jelačom svaka od tri područne škole je dobila na dar: televizor, muzičku liniju, DVD plejer, sat za hol škole, a svaki učenik paket slatkiša i pribor za pisanje.

– Mesečno imamo oko 50 molbi za pomoć. Prema našem statutu pomoć se odobrava odlukom Uprave, na osnovu preporuke šestočlanog Saveta.

 

Gospođa Desnica je naš dugogodišnji saradnik i dobro poznaje situaciju u svom zavičaju, pa smo se ovom prilikom saglasili da ona sama odluči kako da upotrebi novac koji smo izdvojili za mališane u Republici Srpskoj – rekao nam je Rolf Rohlof predsednik organizacije "Akcion Hilfe für Kinder" , koji je pre tri godine takođe boravio u Bosni i Hercegovini, u pratnji jednog humanitarnog transporta.

U prijatnim sećanjima su mu kontakti koje je ostvarivao sa tamošnjim narodom, a naročito lakoća komunikacije i razumevanja sa ljudima, pa čak i bez poznavanja jezika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here