HO Svi za Kosmet
Članovi Humanitarne organizacije Svi za Kosmet

Iako su praznici za nama, ono što je Humanitarna organizacija Svi za Kosmet iz Beograda uspela da uradi za najmlađe i sada je vredno pomena, jer su po šesti put uspešno završili akciju prikupljanja i podele paketića, čak 13.890 njih zahvaljujući donacijama dobrih ljudi, a posebno iz naše dijaspore.

– Prikupljeno je 13.890 paketića, koji simbolizuju čuvenu 1389. godinu. Od toga je 12.500 paketića podeljeno na Kosmetu, dok je ostatak podeljen deci u Bujanovcu, deci u Osnovnoj školi “Ivan Gundulić” u Novom Beogradu, kao zahvalnost na ustupljenom prostoru za pakovanje, a deo je odnet deci na Baniji, koja je nedavno stradala u zemljotresu – rekao je Zoran Ćirić, predsednik HO Svi za Kosmet.

U akciji koja je trajala od početka novembra učestvovalo je 10 zemalja, a kada je reč o Srbiji, svoj doprinos je dao veliki broj gradova, od severa do juga. Donatori su uplaćivali novac preko računa i internet platformi, donosili slatkiše, grickalice i igračke volonterima koji su bili angažovani da ih prikupljaju ili posećivali humanitarne štandove.

– Sve to bilo je potrebno da obezbedimo više od 83.000 evra za kupovinu robe za paketiće, koja nam je nedostajala, ali i da pomognemo siromašnim porodicama i svetinjama – ističe Ćirić.

Kada je reč o samoj podeli, volonteri organizacije, uz pomoć đakona Bratislava Bogdanovića iz Gračanice, obišli su mesta širom Kosova i Metohije. Obradovali su decu u mestima: Gušterica, Dobrotin, Livađe, Laplje selo, Čaglavica, Preoce, Ugljare, Gračanica, Kuzmin, Lepina, Skulanevo, Suvi Do, Radevo, Batuse, Sušica, Vitina, Binača, Vrbovac, Klokot, Cernica, Parteš, Budriga, Pasjan, Koretište, Straža, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Prilužje, Pelemetina, Grace, Lipljan, Staro Gracko, Rabovac, Brnjica, Babin Most, Orahovac, Velika Hoča, Goraždevac, Osojana, Vidanja, Crkolez, Suvo Grlo, Banja, Štrpce, Sevce, Popovac, Gotovuša, Brezovica,Vrbeštica, Bujanovac, Karadnik, Rakovac, Paralovo, Poneš, Kosovska Kamenica, Berivojce, Ropotovo, Ranilug, Korminjane, Šilovo, Kusce, Prekovce, Zebince, Izvor, Bostane, Jasenovik, Drenovce, Odevce, Rajanovce, Tomance, Paunovci, Filipovac, Lauševci, Ugmanci, Čuljkovci, Boljevce, Vlajkovci, Carevce, Jastrebac, Trnićevce, Todorci, Dren, Crepulja, Velji Breg, Lučka Reka, Banja, Buba, Brnjak, Zubin Potok, Zupče, Belo Brdo, Miokovići, Zemanice, Vitanovići, Miolići, Leposavić, Lešak, Gornja Sočanica, Vuča, Banjska, Sočanica, Žerovnica, Gojbulja i Vučitrnska Banjska.

– Kao poseban doživljaj izdojio bih posetu u kojoj smo podelili devet paketića u planinskim mestima, koja su teško dostupna. To su mesta gde je vreme odavno stalo i gde žive gorštaci ovoga vremena. Deca su bila presrećna, a posebno jedan Mihajlo koji u selu nema vršnjaka i koji se odmah združio sa mlađim delom naše ekipe, pošto su iz Beograda u podelu pošla i tri dečaka. Krenulo je grudvanje, jurnjava, igra, smeh. Prelepi i nezaboravni trenuci za sve nas prisutne – naveo je Zoran Ćirić.

U fokusu rekonstrukcija Crkve Svetog Nikole

Kako podržati?

O ovoj, kao i drugim akcijama koje organizuje ova humanitarna organizacija, možete se upoznati na njihovom sajtu Svi za Kosmet na https://szkizvestaji.info/, gde se možete informisati i o donacijama i SMS akciji – pošalji 1 na 4030 i doniraj 100 dinara.

U akciji za obnovu Rajkove crkve

Humanitarna organizacija Svi za Kosmet je proteklih dana pokrenula i akciju prikupljanja sredstava za obnovu Crkvu Svetog Nikole u Prizrenu, poznatu i kao Rajkova Crkva. Prve donacije iz dijaspore posredstvom ove humanitarne organizacije, već su pristigle što se, takođe, može videti na njihovom sajtu. Istina, “Vesti” su protekle nedelje, takođe, pozvali čitaoce “Vesti” da pomognu rekonstrukciju ove važne svetinje, a da li je bilo odaziva, zabeležićemo u jednom od narednih izdanja našeg lista.

Podela paketića iz akcije 2020/2021.

Potrebno 34.000 evra

Podsećanja radi, prema rečima Branislava Hadži-Perića, najstarijeg člana Odbora za obnovu svetinja, potrebno je oko 34.000 evra kako bi Crkva Svetog Nikole počela da funkcioniše.

– Radiće se etapno. Prvi deo, koji podrazumeva krov i grube radove, odnosno oziđivanje. Za taj deo je potrebno oko 17.000 evra, koliko je potrebno i za drugu fazu, u kojoj se podrazumeva oslikavanje freske. Direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Garić napravio je nacrt projekta i u toku je njegova izrada u saradnji sa Eparhijskom kancelarijom za zaštitu i obnovu baštine SPC na Kosovu i Metohiji, koju zastupa arheolog-konzrervator Svetlana Hadžić – rekao je Branislav za “Vesti”.