OŠ "Ivo Lola Ribar" Veliko Gradište
Omiljena radionica: Pravljenje domaćih kolača

Veliko Gradište je nedavno bilo domaćin mališanima i njihovim učiteljima iz 30 gradova Srbije, ali i dece iz Severne Makedonije i Republike Srpske. Deca su imala priliku da se u tri dana upoznaju sa prirodnim, istorijskim i turističkim lepotama ovog mesta, ali i da učestvuju u jedinstvenoj radionici gde je predstavljeno čak 16 starih zanata.

Dragan Mandić, direktor Osnovne škole “Ivo Lola Ribar” ističe da je program u potpunosti opravdao cilj.

Predstavljeno i zanimanje pastira

– Projekat “Veliko Gradište – moj grad” je nastao pre dve godine kako bismo razvijali interkulturalnost, ali i da se kroz druženje uspostavljaju nova prijateljstva dece od severa do juga Srbije i njihovih vršnjaka iz zemalja u okruženju. Utisci su fenomenalni i nema sumnje da će ova manifestacija postati tradicionalna – ističe Mandić.

Projekat je realizovan upravo preko ove škole, a u saradnji sa OŠ “Miša Živanović” iz Srednjeva, Društvom učitelja opština Veliko Gradište i Golubac i Turističkom organizacijom Opštine Veliko Gradište i pod pokroviteljstvom Opštine Veliko Gradište.

Mališani iz svih krajeva Srbije, Skoplja i Banjaluke boravili su kod vršnjaka iz Velikog Gradišta, a svaki dan je bio doživljaj za sebe i uspomena za pamćenje.

Razboj je svima bio zanimljiv

Tako su prvog dana svi prisustvovali prigodnoj školskoj predstavi – dobrodošlice, a zatim su na Ramskoj tvrđavi – mestu na kome se godinama okupljaju pesnici iz cele zemlje, učestvovali u pesničkoj radionici na temu prijateljstva.

Bez sumnje, najuzbudljivije bilo sledećeg dana, u Češljevoj bari, u porti crkve i školskom dvorištu gde je na jednom mestu prikazano čak 16 starih zanata.

– Deca su imala prilike i sama da učestvuju u pravljenju ćupova, popravljanju opanaka, ali i tkanju ćilima ili da se oprobaju u osnovama tehnika ikonopistva. Među tim starim zanatima bila je i priprema kolača i tradicionalnih pogača pod sačem, vlaških proja… – priča Snežana Milojković, predsednik Saveza učitelja Srbije i predsednik Društva učitelja Velikog Gradišta i Golupca.

Dobrošlica: Priredba u holu škole “Ivo Lola Ribar”

Među starim zanatima predstavljeno je i zanimanje pastira, ali i kako se pre više vekova u Srbiji pekla rakija.

– Popodne smo posvetili krstarenju Dunavom, pa smo brodom otišli do Golubačke tvrđave gde su deca saznala ne samo o istoriji ovog kraja, već i flori i fauni ovog dela istočne Srbije, ali i turističkim atrakcijama Velikog Gradišta i okoline. Kao kruna tog dana, na brodu je organizovana likovna radionica sa zadatkom da se naprave prigodni plakati sa motivima našeg mesta iz prizme mališana koji su tu bili prvi put, ali i izrada bedževa koje su poneli kao uspomenu na trodnevno druženje – kaže Snežana Milojković i dodaje se razmišlja da se u ovaj događaj u sledećim godinama uključe i naša deca iz dijaspore.

Ponovni susret

Dragan Mandić, direktor Osnovne škole “Ivo Lola Ribar” ističe da je projektna nastava u sistemu obrazovanja Srbije veoma bitna, a posebno činjenica što su na ovaj način povezani vršnjaci iz svih delova Srbije.

– Nadamo se, da će kroz upoznavanje dece sa znamenitostima ovog kraja, oni ponovo doći na Srebrno jezero, u obnovljenu tvrđavu Ram i druga turistička mesta ovde kraj Dunava.

Kruna druženja: Pred polazak na krstarenje Dunavom

Funkcionalno znanje

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra za osnovno obrazovanje Ministarstva prosvete istakla je da upravo ovakvi projekti motivišu nastavu koja bi trebalo da se sprovodi u svim školama u Srbiji.

– Cilj je da se obrazovni deo rada škola obavezno sastoji od ambijentalne nastave i načina koji će deci doneti funkcionalno znanje. Kada izađu iz učionice, pobegnu i od čiste reprodukcije uče kroz interdisciplinarnost u prirodi i sa prirodom. Ovo je jedan očigledan primer šta reforma treba da donese kako bi i deci bilo zanimljivije, a njihovi nastavnici su pred sebe stavili izazov da ovakve stvari rade. Deca uče, a nisu ni svesni toga, zabavno im je, druže se, a posebno mi je drago što ni u jednom trenutku kod njih nisam videla mobilne telefone – istakla je Vesna Nedeljković.