Đ. Janković
Neće da rizikuje zbog korone: Zoran Tomić

Posle 25. decembra koje je provodio odlazeći od kuće do kuće kao deka iz Laponije i noseći novogodišnje paketiće, Lozničanin Zoran Tomić Toma ovog decembra prvi put to ne čini. Kriva je situacija sa korona virusom zbog koje je odlučio da mališane, njihove porodice i sebe zaštiti i ne reskira da nekoga nehotice zarazi, ili da negde ”zakači” virus.

– Nije mi palo baš lako. Četvrt veka sam neprestano svakoga decembra oblačio odelo Deda Mraza i nosio paketiće. Obišao sam ko zna koliko porodica u Vukovom zavičaju, po Rađevini, u Republici Srpskoj, ali sada toga nema. Srce je htelo, ali zašto da nekome, možda, ugrozim zdravlje. Obiđem uoči Nove godine u proseku sto kuća i stvarno je velika verovatnoća da se negde pokupi ili unese virus. Zbog toga sam rešio da ove godine Deda Mraz malo ostane kod kuće, a valjda ćemo naredne moći ponovo da se družimo, posećujemo, delimo poklone i ne strepimo od korone – kaže Tomić.

Prema njegovim rečima, nema ništa lepše od širokog dečjeg osmeha i njihove radosti kada im dođe Deda Mraz, a negde se oduševe i oni stariji. Dočekao je da nosi poklone deci dece kod koje je nekada dolazio i mnogo mu je drago što ga nisu zaboravili. Deda Mrazu su sva vrata otvorena i tako bi bilo i sada da nije korone.

Objašnjava da je da bi neko bio dobar Deda Mraz potrebno uvek biti dobre volje, nasmejan i da mnogo voli decu.

– Ona to nepogrešivo osete i bez toga nema uspeha. Kada je sve tako uživaju deca, ali i Deda Mraz jer je mnogo lepo kad znate da nekoga usrećujete – kaže Tomić u nadi da će narednog decembra ponovo nositi poklone i svugde biti dragi gost.

Kostim oblačio punih 25 godina

Čuvenog deku zovu i iz Štutgarta

Tomić kaže da su ga mnogi zvali da dođe i ove godine, ali su kada im je sve objasnio prihvatili njegovu odluku i pohvalili što je odgovoran.

– Neki su se dosetili pa me zovu telefonom u video-poziv i deca se oduševe što razgovaraju sa Deda Mrazom lično. Imao sam poziv iz Štutgarta, pozvala me jedna naša zemljakinja, dete je bilo presrećno što priča sa najpoznatijih dekom na svetu. Zahvaljujući tehnologiji možemo i tako da se družimo – kaže najdugovečniji loznički Deda Mraz.