Vestionline
Uživali: Dragoljub i Nikola

Dosad najmasovnija Evropska smotra Srba u dijaspori i regionu okupila je oko 3.000 učesnika koji su se dva puna dana borili za trofeje “Vesti”, ali su se i družili i zabavljali u srpskoj prestonici. Takmičenje nije moglo da prođe bez rodbine koja živi u Srbiji i koja je svaki nastup proživljavala emotivno kao i sami takmičari. U Beogradu se okupilo “šareno” društvo sa svih meridijana, a neumorni reporteri našeg lista tokom vikenda popričali su sa mnogima od njih.

Ko je sve došao na Smotru, kakvi su im utisci, ko ih je bodrio, da li su zadovoljni svojim rezultatom i gostoprimstvom domaćina i organizatora, čitajte samo u “Vestima”.

Nije bilo ponosnijih od Nikole Komnenića (71) i kolege mu penzionera Dragoljuba Stanisavljevića (66).

Dvojica grdosija strpljivo su, u nedelju po podne, na 24. evropskoj smotri srpskog folklora čekali da uđu u veliku salu da odgledaju nastupe KUD “Sveti Sava” iz Altštetena i KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha.

Rekao bi čovek da će se potom “suprotstavljeni tabori” sporečkati čiji je nastup bio bolji, ali umesto toga njih dvojica nisu skrivali suze radosnice.

– Kako da ne zaplačemo. Nema radosnijih i ponosnijih od nas dok gledamo svoje unuke na bini Sava centra. Neopisiv je to osećaj – pričaju u jednom dahu.

Nikola je uživao u nastupima svojih unuka Julije (17) i Marka Miljkovića (18) sa “Svetim Savom”, a Dragoljub unuka Lane (17) i Denisa Miloradovića (18) sa KUD “Jovan Jovanović Zmaj”.

Obojica priznaju da su imali neviđenu tremu pred nastup unuka.

– Ne zna se ko je više strepeo, jer im je ovo bio prvi nastup u Sava centru, ali su nam pokazali da su vrhunski igrači i bilo je zadovoljstvo gledati ih – kažu ponosne deke.

Upoznali su se u Sent Galenu dok su živeli i radili u tom gradu. Od tada traje i njihovo prijateljstvo, koje se kasnije proširilo i na porodične susrete njihove dece, a sada i unučadi.

– Obojica smo otišli za Švajcarsku onih zlatnih godina. Ja sam se najpre bavio fudbalom, a zatim stolarijom, dok je Dragoljub čitav radni vek proveo kao šofer i precizni mehaničar. Jedno vreme smo čak zajedno vodili društvo “Sveti Sava”, a po odlasku u penziju odlučili smo da se vratimo u otadžbinu – priča Nikola.

– Povukli su nas nostalgija i patriotizam. Ja sam u Knjaževcu, a Nikola u Obrenovcu. Naravno, naša deca i unuci i dalje žive i rade u Švajcarskoj, a videćemo da li će slediti naš primer i vratiti se da starost provedu na svome. Nema lepšeg mesta na svetu od onog koje je vaše – ističe Dragoljub.

Komneniću su u Altštetenu ćerke Danijela Miljković i Lidija Radovanović i sin Pero, a Dragoljubu dve ćerke – Svetlana i Sandra.

– Naravno i zetovi su nam za medalju, a unuci idu i njihovim i našim stopama. Ne zaboravljaju ko su i šta su i posvećeni su negovanju srpske kulture i tradicije – poručuju sagovornici “Vesti”.

Na naslovnici “Vesti”

Po završetku nastupa, unuci su brže-bolje požurili u zagrljaj Nikole i Dragoljuba. Ipak, našli su dovoljno vremena da posete Medijski pult “Vesti”. Učešće na 24. evropskoj smotri folklora ovekovečili su slikajući se za “naslovnicu Vesti”.