Dedino ordenje za ploču Bitlsa – Milomir Marić

S. Đurić - Vesti
0
mc.rs

Glavni i odgovorni urednik TV Hepi Milomir Marić i jedan od najpoznatijih srpskih novinara i voditelja dospeo je u žižu javnosti kada se našao na tapetu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

On je pozvan da se izjasni o uvredama koje je izneo 30. septembra na račun profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija u emisiji “Dobro jutro, Srbijo”.

REM je takođe pokrenuo postupak za izricanje mere protiv televizije Hepi zbog emitovanja scene oralnog seksa u rijaliti programu “Parovi”.

Milomir Marić rođen je 7. januara 1956. godine u Gornjem Milanovcu. Već u petoj godini je počeo da čita NIN, omiljeni list njegovog dede. Posle škole je često išao u gradsku biblioteku gde su dolazile novine iz čitave bivše Jugoslavije.

Satima je čitao zagrebački “Vjesnik”, sarajevsko “Oslobođenje”, slovenačko “Delo” i druge listove. Voleo je da čita knjige, pa je sa sobom često nosio kofer koji je njegov deda doneo iz zarobljeništva, a koji je bio pun knjiga. Seća se da je sa dedom sedeo u bašti hotela “Šumadija” u Gornjem Milanovcu, pio sok od maline i čitao novine.

Već tada se zaljubio u novinarstvo. Prvi tekst je objavio sa 14 godina u “Dečjim novinama”, a prvi intervju je napravio sa 16 godina. Promenio je 15 stanova za vreme studija u Beogradu. Imao je nameru da upozna Miloša Crnjanskog, Dragana Džajića i Momu Kapora. Za mesec dana je to i ostvario.

Upoznao je tada i najvećeg modnog kreatora Pjera Kardena, a na njegovu reviju se prošvercovao u maturskom odelu. Novinarsku karijeru Marić je započeo u listu “Duga”, a povremeno je pisao i za muzički list “Džuboks” u kome je objavljen prvi intervju s Goranom Bregovićem, frontmenom grupe Bijelo dugme i to nakon nastupa u Hali sportova u Beogradu.

Zbog tekstova koje je pisao, pretio mu je Željko Ražnatović. Kasnije je rekao da se nije plašio i da je sve to doživljavao kao šalu, jer su devedesete bile veoma haotične na prostoru Srbije, ali i cele Jugoslavije. Pre nekoliko godina otkrio je kako mu je Arkan svojevremeno ispričao da je godinama po Zapadnoj Evropi ubijao u ime Josipa Broza Tita i partije.

– On je jedna od fascinantnih priča koja nije do kraja ispričana. Trebalo je da se o njemu snimaju filmovi, da se pišu ozbiljnije knjige, ali on nije bio raspoložen da o tome priča.

Titulu kontroverznog novinara zaslužio je zbog stavova, zbog ljudi koje je intervjuisao, rijalitija Parovi, ali i zato što je mnogim ljudima iz kriminalnog miljea bio meta. Poznavao je političare koji su vedrili i oblačili decenijama. U knjizi “Deca komunizma” pisao je o Slobodanu Miloševiću i Miri Marković, zatim otkrio kako mu se Alija Izetbegović predstavljao kao Srbin, dok se prijateljstva sa Milom Đukanovićem ne odriče.

Iako je jedno od najpopularnijih TV lica, ovaj novinar je ostao sa obe noge na zemlji i često ga možemo sresti u gradskom prevozu.

– Ja sam čovek iz naroda, vozim se autobusima i idem na buvljake.

Izbegava premijere, modne revije i mesta gde se skupljaju, kako kaže, džabalebaroši. Jednom prilikom je izjavio da je život na buvljacima njegova životna hrana i gde god otputuje traži takva mesta. Osim novinarstva voli i muziku, a u jednom intervjuu priznao je da je dao dedino ordenje iz rata za nekoliko ploča Bitlsa i Rolingstonsa. Milomir živi sa Vesnom Radusinović, koja iz prvog braka ima sina Vedrana. Premda vezu nikad nisu krunisali brakom, važe za jedan od najskladnijih parova na srpskoj javnoj sceni.

– Vesna mi je uterala strah u kosti. Ne bojim se političara, ono što nisu mogli ni Arkan ni bilo ko drugi ona jeste.

Marić je autor emisija “Goli život” i “Ćirilica”.