Deficit budžeta bi bio manji bez rebalansa

0

Beta/N.P.
Postoje ozbiljini nedostaci u budžetskom planiranju smatraju u fiskalnom savetu
 

"Ovakav rezultat upućuje na zaključak da postoje ozbiljne slabosti u budžetskom planiranju, nedoslednosti u sprovođenju javnih politika, ali i sistemski problemi u izvršavanju pojedinih rashoda, pre svih investicija i javnih nabavki", navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta o stanju u budžetu u novembru i javnom dugu.

Procena saveta je da će na kraju 2014. deficit budžeta opšte države, koji pored republičkog uključuje i budžete lokalnih samouprava i socijalnih fondova, iznositi 270 milijardi dinara, odnosno oko sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U tu cifru su uračunati i rashodi "ispod crte" – oko 70 milijardi po osnovu preuzimanja preuzimanja duga JAT-a, koje je nasledila kompanija Er Srbija, kao i oko 15 milijardi dinara za finansiranje projektnih zajmova.

"Deficit opšte države u novembru niži je od uobičajenog i iznosi oko šest milijardi dinara. Javni prihodi su ostvareni u većem iznosu od mesečnog proseka, uglavnom zbog zakonskih propisa kojima se uređuje dinamika njihove naplate", naveo je Fiskalni savet.

Kako je objašnjeno, prihodi od PDV-a veći su zbog vanredno niskog povraćaja PDV-a, ostali poreski prihodi su veći usled periodične uplate poreza na imovinu, a neporeski prihodi povećani su zahvaljujući očekivanoj uplati dela dobiti javnih preduzeća i dividendi krajem godine.

"Iako su i javni rashodi bili nešto veći od proseka, i dalje je osnovni izvor budžetskih ušteda hronično slabo izvršenje javnih investicija", ukazao je Fiskalni savet.

Javni dug je u novembru povećan za oko 80 miliona evra i iznosi više od 22,7 milijarde evra, što je 70,6 odsto BDP-a, navodi se u mesečnom izveštaju Fiskalnog saveta i dodaje da je slabljenje dinara prema evru i dolaru doprinelo povećanju duga države za oko jedan odsto BDP-a u odnosu na oktobar.

"Zaduživanjem kod Svetske banke za sanaciju šteta od poplava, kao i izdavanjem nove garancije Srbijagasu od 200 miliona dolara tokom decembra, javni dug će dostići 23 milijarde evra, što je gotovo 72 odsto BDP-a", upozorio je Fiskalni savet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here