Deficit gasa: Ukrajina pred vanrednom situacijom

sputniknews.com, Vestionline
2
EPA/Pavlo Palamarchuk
Foto: Ilustracija

Operator ukrajinskog gasno-transportnog sistema „Ukrtransgas“ saopštio je da se u skloništima nalazi kritički deficit gasa.

Zalihe gasa u podzemnim skladištima ukrajinske kompanije iznose 152 miliona kubnih metara, dok su mesečne potrebe 240 miliona kubnih metara.

Pritom, kako se naglašava, samo za obezbeđivanje rada tehnološke opreme, sopstvene potrebe i balansiranje sistema, „Ukrtransgasu“ je u letnjem periodu potrebno oko 720 miliona kubnih metara gasa.

U kompaniji su saopštili da nisu uspeli da održe 12 tendera za kupovinu gasa ukupne količine 880 miliona kubnih metara zbog nedostatka ponuda, što je izazvano velikim dugom kompanije prema ranijim isporučiocima u iznosu 4,1 milijarde grivni.

Kompanija je zato saopštila da postoji realna opasnost od izazivanja vanredne situacije na državnom nivou.

Prethodno je ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio da je Rusija spremna da sa Ukrajinom potpiše novi ugovor o tranzitu gasa, ali pod trenutnim uslovima.

Istovremeno, iz Ukrajine tvrde da nisu dobili nikakav predlog iz Rusije, ali da je Kijev spreman da razmotri ponudu ukoliko onda stigne.

2 COMMENTS

  1. Deficit ne iznenadjuje a bice jos i veci. Ali, nema problema, tu su prijatelji sa zapada; Samo jos da poostre sankcije Rusima i da prime Ukrajinu u Evropu. Luda kuca.

  2. Ukrajina je pred bankrotom, pera nema. Nece ni zapadni saveznici beskonacno pomagati pogresnu politiku. Nista nema badava. Da li zapadnoj Evropi trebaju dodatni problemi; pa imaju oni previse i svojih problema. Ukrajina se uzda u SAD kao kosovski Albanci. SAD u najtezem deficitu od posta postanka. SAD gubi ulogu koju je imala. Predsednik Tram pokusava ocjnicki da spasi praznu kasu SAD; uvodi dodatne carine Kini i zaladnoj Evropi po cenu sukoba sa dojucersanjim saveznicima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here