V. Frid
Rorbah, Đokić, vladika Andrej i Jelić

Austrijsko-srpsko društvo dobilo je novog predsednika, dr Dejana Jelića, koji je godinama sa uspehom aktivan u međunarodnim poslovima obnovljive energije. Odmah posle izbora Jelić je sa rukovodstvom ASD posetio vladiku Andreja.

On je na mestu predsednika ASD zamenio Petera Đokića, koji je za svoje višedecenijsko zalaganje, izabran za počasnog doživotnog predsednika sa pravom glasa.

Peti put zaredom na mesto potpredsednika postavljen je akademik prof. dr Volfgang Rorbah, koji predaje na univerzitetima u Austriji, Srbiji i BiH, a koji je stekao međunarodnu reputaciju brojnim naučnim publikacijama. Između ostalog Rorbah je napisao istoriju osiguranja u Austriji, ali i istoriju Srba u Beču i Austriji, dela za koja je dobio i ordenje austrijskih vlasti.

ASD je, kako bi se suočio sa izazovima aktuelnog doba, fokusirao delatnost na ekonomska i naučna partnerstva, to jest bilateralnu saradnju sa univerzitetima, preduzećima, interesnim grupama. To se, kako ističe nova uprava, čini jer za organizaciju folklornih i balskih manifestacija postoje srpska kulturna udruženja koja to odlično rade.

Krajem Drugog svetskog rata formirana su brojna bilateralna društva prijateljstva u Austriji, koja su imala za cilj da doprinesu boljem razumevanju naroda i podsticanju saradnje.

Austrijsko-jugoslovensko društvo jedno je od starijih i osnovano je 1936. godine, a od raspada bivše Jugoslavije i SCG, posle pauze od šest godina, rad ASD obnovio je Peter Đokić 1999. godine, a na osnovu zaključaka Generalne skupštine 2011. preimenovanovano je u Austrijsko-srpsko društvo.