Printscreen/Youtube
Gost FIFA: Dejan Rambo Petković

Rambo, ili Pet. U Srbiji ga znaju po prvom, u Brazilu po drugom nadimku. Dejan Petković trenutno je u Kataru i pomno prati dešavanja na Svetskom prvenstvu. U okršaju Brazila i Srbije srce mu je bilo podeljeno. Nije ni čudo jer je pola života proveo u Srbiji, veći deo druge polovine u zemlji kafe. Legenda je u Brazilu, neka vrsta fudbalskog božanstva. Pamte ga i u Srbiji, posebno navijači Crvene zvezde…

Koliko Srbija može na tekućem Svetskom prvenstvu?

– Očekujem dosta od našeg nacionalnog tima. Najmanja očekivanja su mi da prođe grupu – ne ostavlja dilemu Dejan Petković u razgovoru za “Vesti”.

Dakle, vidite nas bar u osmini finala?

– Da, a posle zavisi od toga koga dobijemo za protivnika. Osmina, četvrtfinale… Videćemo.

Koja utakmica u grupi bi mogla da bude odlučujuća?

– Naravno, protiv Švajcarske. Upravo sam gledao duel Kameruna i Švajcaraca, koji su slavili 1:0. To nije dobar rezultat za nas. Mislim da će se sa “sajdžijama” lomiti koplja. Oni su teški, umrtve igru, ako daju gol. To se desilo i na startu Svetskog prvenstva. Krivo mi je samoi što nam tri-četiri fudbalera nisu sto odsto fizički spremni. Ne znam koliki su njihovi problemi, koliko su Mitrović, Vlahović, Kostić, Lukić, Ilić bili povređeni, koliko su se oporavili. Sve to se pomalo krije.

I Kamerun se, posebno u prvom poluvremenu, pokazao kao solidan sastav.

– Odlični su bili Kamerunci! Bili su bolji, imali su više šansi, ali nisu postigli gol, Švajcarcima se posreći da povedu i onda umrtve igru. U drugom poluvremenu smo videli jednu i po šansu na obe strane.

Još nešto… U Katar ste došli na poziv Svetske fudbalske reprezentacije.

– Tu sam kao gost FIFA, predstavljam Srbiju… – zaključuje Rambo Petković.

Švajcarska ukrotila “lavove”

Iako nije dominirala, Švajcarska je na startu šampionata sveta u Kataru upisala pobedu protiv Kameruna – 1:0. Gol odluke postigao je Bril Embolo, u 48. minutu.

“Lavovi” su bili bolji rival u prvom poluvremenu, imali su nekoliko dobrih prilika za gol, dok Švajcarska nije uputila nijedan šut! U nastavku se situacija potpuno promenila na terenu, a sve je počelo već u 48. minutu, kada su “sajdžije” iz prvog udarca ka golu i povele. Posle duge akcije, lopta je stigla do Džerdana Šaćirija na desnoj strani, koji je ubacio na peterac gde je na pravom mestu bio Embolo.

Zanimljivo da je Kameruncima presudio fudbaler rođen u toj zemlji…