Tanjug/AP
Premijer Velike Britanije Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson priprema planove za legalno sprečavanje bilo kakvog produženja roka za izlazak Velike Britanije iz EU, objavio je “Dejli telegraf”.

Kako je preneo Index.hr, Džonsonovi savetnici održali su u nedelju sastanak na kom su razgovarali o tome kako sprečiti britanski parlament da nametne tromesečni produžetak roka za Bregzit ako ne dođe do sporazuma s EU.

Prema izveštaju “Dejli telegrafa”, Džonsonov plan predviđa da se Briselu uz zahtev za produženje roka za Bregzit pošalje i pismo u kom se navodi da se britanska vlada protivi bilo kakvom produženju roka nakon 31. oktobtra.

Posle neočekivane ostavke ministarke rada Amber Rad zbog Džonsonove politike, dvojica ministara rekla su da je premijer odlučan u tome da se “drži plana” o izlasku Britanije iz EU-a 31. oktobra, sa ili bez sporazuma.

Džonson je izgubio većinu u parlamentu, izbacio je 21 pobunjenika iz Konzervativne stranke i nije uspeo nametnuti nove izbore. Nakon toga je ostavku podneo i njegov brat rekavši kako je rastrgan između porodice i nacionalnog interesa.

Ostavka ministarke Rad u subotu zbog vladinog nesrazmernog fokusa na pripremanje Bregzita bez sporazuma dodatno je ojačala krizu.

“Vidim da se od 80 do 90 posto rada na odnosima sa EU odnosi na pripremu za Bregzit bez dogovora. Primećujem nesrazmeru”, rekla je Rad. “Svrha ove ostavke je da se ukaže na to da Konzervativna stranka u svom najboljem izdanju treba biti umerena stranka koja prihvata ljude različitih stavova o EU”, istakla je.

Ministar spoljnih poslova Dominik Rab tvrdi drukčije pa kaže da se vode “intenzivni pregovori” u Briselu i da Džonsonova vlada nije usmerena na ono što neki opisuju kao tvrdu strategiju Bregzita.

Ministar finansija Sajid Džavid rekao je da će premijer u oktobru pokušati da osigura novi sporazum. “Premijer će na samitu 17. i 18. oktobra pokušati da postigne dogovor. Sigurno neće tražiti odlaganje Bregzita”, rekao je Džavid za BBC.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drian rekao je za radio Evropa 1 da je situacija “vrlo zabrinjavajuća” i da “Britanci moraju reći šta žele”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here