Dejtonski sporazum potpisan pre tačno 19 godina

0

en.wikipedia.org
Potpisivanje Dejtonskog sporazuma pre 19 godina
 

Sporazum su, u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, potpisali nekedašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman, te Alija Izetbegović iz BiH.

Jedan od najosnovnijih principa na kojima je Dejtonski sporazum bio zasnovan bila je podela BiH po ključu 51 odsto teritorije Federaciji BiH i 49 odsto Republici Srpskoj koji je usaglasila kontakt grupa.

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom helsinškom aktu i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rešavanje nesporazuma na miroljubiv način.

Dejtonski sporazum postignut je u vazduhoplovnoj bazi Rajt Paterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo.

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine. Glavni učesnici su bili Milošević, Izetbegović i Tuđman, američki posrednik Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum bio je kulminacija šatl diplomatije koju je otpočeo Holbruk sa svojim timom pod pokroviteljstvom SAD.

Šatl se sastojao od posredničke diplomatije između zaraćenih strana. Jednostavnije gledano kontakt grupa šatl diplomatije  igrala je ulogu kurira i moderatora koji su prosleđivali i moderirali zahteve zaraćenih strana.

Mnoge osnove i preduslovi Dejtonskog sporazuma započeli su zapravo šatl diplomatijom još godinu dana pre završne konferencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here