Tanjug/AP

Učesnici samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi na Jahorini usvojili su danas Deklaraciju u kojoj je naglašeno da puna integracija regiona u EU služi najboljim interesima Evrope, kao i da je bezbednost jugoistočne Evrope glavni preduslov za bezbednost i stabilnost celog kontinenta.

– Čvrsto verujemo u zajedničku evropsku budućnost. Projekat EU se pokazao kao najuspešniji i efikasan garant mira, stabilnosti i napretka u istoriji kontinenta – navodi se u Deklaraciji i ističe da dobrosusedski odnosi, uzajamno poštovanje i iskren politički dijalog nemaju alternativu.

Učesnici samita saglasni su da se perspektiva članstva u EU pokazala kao najsnažniji podsticaj za neophodne reforme, kao i najbolji garant trajnom miru, stabilnosti i bezbednosti u regionu, prenosi RTRS.

“To je, takođe, najsnažniji podsticaj za sveobuhvatnu transformaciju regiona i promociju demokratije, ljudskih prava i osnovnih sloboda, vladavine prava, uzajamnog razumevanja i povezanosti i dobrog ekonomskog upravljanja”, navodi se u dokumentu.

Kako se navodi, u dokumentu je posebno naglašena potreba održanja momentuma proširenja i kontinuirane opredeljenosti za reforme, kao i kredibiliteta politike proširenja, bazirane na striktnoj i fer uslovljenosti, regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima i načelu vlastite zasluge.

Istaknuto je da će učesnice SEECP-a, koje su već članice EU, nastaviti da podržavaju evropsku perspektivu članica Procesa koje još teže članstvu u Uniji.

Pohvale su upućene rumunskom predsedavanju Savetu EU i predsedavanju Sarajeva SEECP-u za zajedničko organizovanje neformalnog sastanka za jačanje regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi 22. marta u Sarajevu, koji je okupio direktore EU za zapadni Balkan, političke direktore članica SEECP-a, kao i predstavnike Evropske službe za spoljne poslove i Evropske komisije.

Posebno mesto u Deklaraciji posvećeno je jačanju bezbednosti u regionu i opredeljenosti zemalja učesnika Procesa da zajednički rade da bi se efikasno suočile sa svim bezbednosnim pretnjama u regionu.

– Učesnici naglašavaju neophodnost koordinisanih napora u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, organizovanog kriminala sa fokusom na moderno ropstvo, trgovinu ljudima, prisilni rad, krijumčarenje oružja i municije, pranje novca i korupciju – navodi se u Deklaraciji.

Pozdravljen je početak primene Integrisanog upravljanja internom bezbednošću i njegovog prvog stuba Inicijative zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma.

Kada se radi o ilegalnim migracijama, izraženo je uverenje da izazov ilegalnih migracija može biti prevaziđen samo zajedničkom saradnjom svih članica SEECP-a, pri čemu je apelovano na EU da po ovom pitanju nastavi konkretno da podržava region.

U Deklaraciji je ocenjeno da je jačanje ekonomske saradnje članica SEECP-a, kao i privreda zemalja regiona i EU od najvećeg značaja za ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana jugoistočne Evrope.

“U ovom smislu, učesnici su potpuno svesni hitne potrebe za proširenjem povezanosti unutar regiona, kao i regiona i EU”, piše u Deklaraciji i precizira se da se povezanost ne odnosi samo na infrastrukturu, nego i poslovnu, digitalnu i povezanost na polju kulture, kao i povezanost mladih.

Kako se konstatuje u dokumentu, poboljšanjem povezanosti biće povećana sposobnost regiona da se takmiči na globalnom tržištu, kao i sveukupno blagostanje građana.

U dokumentu je naglašen veliki potencijal digitalizacije za transformaciju privreda zemalja regiona i posebno pozdravljeno potpisivanje sporazuma o pojeftinjenju usluga rominga u javnim mobilnim mrežama zemalja zapadnog Balkana.

Upozoreno je na potencijalnu pretnju stabilnosti ekonomskog napretka i održivog razvoja uzrokovanog egzodusom velikog broja obrazovanih i stručnih mladih ljudi u prosperitetnije privrede.

“Ovaj fenomen nije percipiran samo kao privremeni i treba da ga rešavaju zajednički svi zainteresovani u regionu”, piše u dokumentu uz konstataciju da su kapaciteti mladih ključni za izgradnju stabilnijih i koherentinijih društava.

Učesnici snažno podržavaju rad Parlamentarne skupštine SEECP-a, uz prepoznavanje ključnog značaja uzajamne saradnje zakonodavnih tela u regionu, posebno razmenjivanja najboljih praksi i naučenih lekcija na svim područjima, piše u Deklaraciji i dodaje se da je to viđeno kao prikladan okvir za implementaciju evropskih standarda i harmonizaciju zakonodavnog rada sa EU.

U Deklaraciji je istaknuto da učesnici posebno cene ulogu Saveta za regionalnu saradnju /RČ/ zbog “neumornog rada na održivosti regionalnog napretka”, kao i da je efektivna i rezultatski orijentisana saradnja između članica SEECP-a, EU i RČ-a donela okvir regionalne saradnje koji je postigao konkretne rezultate u digitalnoj povezanosti, mobilnosti radne snage, socijalnoj inkluziji i koheziji, rodnoj ravnopravnosti, parlamentarnoj i bezbjednosnoj saradnji.

Učesnici su izrazili svoje uvažavanje predsedavanju Sarajeva SEECP-om u periodu 2018-2019. godina i postignutim rezultatima pod motom “Bolja povezanost za bolji život”, a pozdravljeni su i prioriteti postavljeni za vreme ovog predsedavanja, s naglaskom na evropski strateški pristup.

Kako se navodi, konstatovano je da su događaji i aktivnosti organizovani tokom predsedavanja Sarajeva SEECP-u osnažili ulogu ove inicijative i obogatili vezu članica.

Deklaraciju su potpisali predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, članovi Predsedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsednici Turske Redžep Tajip Erdogan, Crne Gore Milo Ðukanović, Severne Makedonije Stevo Pandarovski i Albanije Iljir Meta, kao i premijeri Srbije Ana Brnabić i Bugarske Bojko Borisov.

Među potpisnicima Deklaracije su i rumunski ministar istraživanja Nikolae Hurduk, državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Zdravka Bušić, ambasadori Grčke u BiH Georgios Iliopulos i Slovenije Zorica Bukinac i predstavnik Moldavije Oleg Culea.

Dokument je zaključen u prisustvu generalnog sekretara RČ-a Majlinde Bregu i zamenika generalnog direktora Evropske službe za spoljne aktivnosti Angeline Ajhorst

1 COMMENT

  1. pa piše:Ej kolika je Jahorina planina,ej sam je soko preleteti ne može…………………….Kao i sve deklaracije ni ova nije ni bolj ni gora.sastavljena tek da se nešto napiše,a posle toga opet svako po svom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here