Youtube/OSCE Mission in Kosovo

Delegacija Rusije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) napustila je sastanak u znak protesta zbog kršenja propisa.

– Ako želite da radite po pravilima onda ih morate i poštovati. U slučaju da želite da preduzimate politizovane odluke mi u tome nećemo učestvovati – rekao je na današnjem zasedanju predsednik ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS Petar Tolstoj.

Prema njegovim rečima, skupština je prekršila propis – da se odluke donose na osnovu dve trećine glasova članova skupštine, a ne na osnovu dve trećine poslanika koji učestvuju na zasedanju – onlajn ili lično.

Na dnevnom redu skupštine su se nalazile dve rezolucije: jedna se odnosi na procenu delovanja Rusije prema Ukrajini i Krimu koja je dobila podršku samo 126 članova skupštine, dok druga, koja osuđuje delovanje beloruskih vlasti prema opoziciji, dobila je podršku 122 člana skupštine.

– Mi ne želimo konfrontaciju, već dijalog. Odluka koja je doneta na osnovu 120 glasova je nelegitimna – izjavio je Tolstoj.

Sastav skupštine čini 323 poslanika iz 57 država.

Zasedanje Parlamentarne skupštine OEBS se održava od 30. juna do 6. jula. Jedan deo poslanika lično učestvuju na zasedanju u Beču, među kojima je i Tolstoj, dok drugi poslanici prisustvuju u onlajn formatu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime