Lična arhiva
Besplatni saveti: Dr Kristof Naske

Bečki advokat dr Kristof Naske, koji pomaže našim ljudima preko Udruženja Privileg, gde daje besplatne pravne savete, objašnjava da su problemi naših zemljaka, kada se razvode, gotovo isti kao i kod Austrijanaca.

– Kod razvoda se najčešće radi o sporovima oko starateljstva nad decom, odnosno plaćanja alimentacije, kao i podeli imovine – ukazuje Naske, koji je specijalizovan i za porodično pravo.
Posebnost, kada je reč o građanima iz bivše Jugoslavije je što imaju imovinu u svojim matičnim zemljama.

– Postoji nerazumevanje kod ljudi, odnosno shvatanje da ne treba da dele i tu imovinu. Međutim i imovina koja se nalazi izvan Austrije, pa tako i ona u Srbiji, u slučaju razvoda mora da se podeli između supružnika ako je stečena tokom braka. Ako austrijski sud ustanovi da je imovina stečena ili građena tokom braka, uzima je u obzir tokom razvodne rasprave – ukazuje Naske.

Prema njegovim rečima sud u Austriji, koji je nadležan za brakorazvodne parnice ako je poslednji zajednički boravak bio u Austriji, upućuje procenitelje na lice mesta da procene imovinu. To, kako ističe, funkcioniše bez problema, a mnogi veruju da sud tako nešto ne može da sprovede. Sud obično, kako dodaje, nalaže da se sva imovina prikaže, a strane u sporu moraju da sarađuju u tome. Ako se zna da jedan partner ima novac u inostranstvu ili imovinu, a on to negira, sud može da zatraži potvrdu da nema, a ako je ne donese smatra se da vrednost postoji.

Pomoć pred sudom

Preko udruženja Privileg advokat Naske daje besplatne savete zainteresovanim građanima poreklom sa prostora bivše Jugoslavije i, ako postoji potreba, zastupa ih pred sudom. Udruženje Privileg specijalizovalo se za pružanje pomoći građanima bivše Jugoslavije koji žive u Austriji, pošto su, zbog nedovoljnog znanja jezika, ali i zakona, suočeni s brojnim preprekama u svakodnevnom životu, posebno kada nastanu problemi koje moraju da rešavaju pred institucijama.

Izvor:
Z. Mirković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here