Ruska pravoslavna crkva
Razoren u ratu 2014, 2015. i 2016: Donjecki Iverski manastir

Humanitarna Fondacija “Delije” organizovala je u krcatoj dvorani Ruskog doma u centru Beograda donatorsko za pomoć ugroženom ruskom narodu u regionu Donbasa tokom projekcije dokumentarnog filma “Donjecka vratarnica”. Ovaj film govori o stradanju pravoslavnog Iverskog manastira za vreme rata u Ukrajini 2014, 2015. i 2016.

Ulaznice za potresno delo ruske rediteljke Natalije Batrejeve, premijerno prikazano na istom mestu pre tri godine, zapravo su predstavljale dobrovoljni prilog, odnosno svako od posetilaca je u donatorsku kutiju na ulasku u salu ubacio koliko je ko mogao. Na kraju večeri sakupljeno je 160.500 dinara, 20 evra i 10.000 ruskih rubalja, a naknadno je stigla i donacija od 250 evra. Sa prethodno doniranih 4.000 evra ukupna pomoć humanitarne Fondacije “Delije” za stradalni ruski narod u regionu Donbasa na istoku Ukrajine iznosi preko 5.000 evra.

Humani navijači: Kutija za dobrovoljne priloge

Veliki humanitarni konvoj, u organizaciji navijača moskovskog Spartaka, s kojima su “Delije” u prijateljskim odnosima, krenuo je početkom maja put Donbasa, a čija misija ima za cilj da obezbedi kupovinu i dopremanje konzervirane hrane, vode, sredstava za higijenu, pelena i osnovnih ljudskih potrepština za tamošnje ugrožene civile. Pred sam početak prikazivanja dokumentarnog filma putem video-poruke rediteljka, poznata i po čestim posetama Kosmetu, obratila se prisutnima, zahvalivši se na pomoći Rusima u Ukrajini i najavila skoru posetu Srbiji i našoj južnoj pokrajini.