pixabay.com

Osim što ga koristimo u ishrani, krompir je veoma delotvoran prirodni kozmetički preparat, koji može da pomogne kod brojnih problema sa kožom. Veoma je jeftin pa je nega njime svima dostupna.

Krompir sadrži visok procenat vitamina C koji pomaže u izbeljivanju pega i fleka od sunca ili akni, a takođe učestvuje u stvaranju kolagena koji koži daje čvrstoću i elastičnost. Bogat je i proteinima koji aktiviraju proces regeneracije ćelija kože i pospešuju zarastanje rana.

Pored toga krompir sadrži i vitamine B1 i B2, skrob, kalijum i kalcijum koji hrane i neguju kožu. Iseckan sirovi krompir ublažiće i najupornije tamne kolutove oko očiju ili naduvene kapke nakon neprospavane noći. Maska za lice od krompira takođe pomaže i u slučaju pega i fleka, te efikasno izbeljuje kožu i usporava proces starenja.

Ova maska od krompira se veoma lako priprema, a potrebna su vam krompir i šargarepa, kao i malo kurkume i bademovog ulja.

Šargarepa je izvor beta-karotena koji odlično podmladuje kožu, sprečava nastanak bora i podstiče izbeljivanje.

Za pripremu maske za lice od krompira potrebno je: skuvati manji oljušteni krompir i jednu manju šargarepu, a potom ih izgnječiti i dodati ¼ kašičice kurkume i pola kašikice bademovog ulja. Mešati sve dok se ne dobije fina pasta. Nanesite vašu masku od krompira na prethodno očišćeno lice i ostavite da deluje 15 minuta, a nakon toga je isperite hladnom vodom. Ponavljajte najmanje jednom nedeljno.

Ovu masku možete koristiti ne samo za lice, već i za ostale delove tela gde su lokalizovane fleke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here