pixabay.com
Jedna od razlika je temperatura prilikom posluživanja pa se tako đelato servira topliji nego sladoled pa mu je tekstura kremastija i brže se topi u ustima čime do izražaja dolaze arome.

Vraćajući se nazad u istoriju, važno je istaći da se đelato pojavio za vreme reneanse kada je alhemičar Kosimo Ruđeri stvorio prvi njegov okus zvani “fior di latte”, na dvorcu porodice Mediči u Firenci.

Sicilijanac Frančesko Prokopio Kuto učinio je ovu poslasticu dostupnom javnosti kada je otvorio Cafe Le Proscope u Parizu 1686. godine.

Tradicionalni ukusi đelata uključuju vanilu, čokoladu, jagodu, lešnik, limun, malinu i breskvu. Vremenom su se razvili i moderniji ukusi poput ananasa, tiramisua, banane, manga, jogurta, straćatele.

– Postoji nekoliko glavnih razlika između italijanskog đelata i američkog sladoleda. Prva velika razlika su sastojci đelata koji se obično pravi od mleka, pavlake i nekoliko žumanaca, zavisno od toga koji se ukus proizvodi. Sastojci đelata u sicilijanskom stilu uključuju vodu, pavlaku, malo mleka i nekoliko žumanaca – naveo je Morgan Morano, izvršni direktor i osnivač Morano Gelato Inc., male kompanije sa sedištem u Novoj Engleskoj koja proizvodi autentični italijanski đelato.

Kako je dalje pojasnio, razlika između gelata i sladoleda je i ta što je gelato gušći.

– Takođe, postoji još jedna razlika, a to je temperatura prilikom serviranja. Đelato se poslužuje topliji nego sladoled. Toplija temperatura pojačava kremastu teksturu đelata i ističe arome, jer se brže tope u ustima – dodao je Morano.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here