Demarš Tirani zbog zastave velike Albanije

0

Beta/Ministarstvo spoljnih poslova/DS
Predsedavanje OEB-om je izazov i šansa za Srbiju: Ivica Dačić
 

Dačić je dodao da će Srbija nastaviti saradnju sa albanskim premijerom i da odnose sa Albanijom, ali ni sa drugim zemljama u regionu, neće dovoditi u pitanje.

– Na zastavu “velike Albanije“ na rezidenciji njihovog premijera odgovaramo demaršom i nastavljamo saradnju sa njim, ne prekidamo je, niti dovodimo u pitanje. Isto je bilo i sa izjavama hrvatskih političara, koje su diktirali njihovi izbori. Odgovorimo civilizovano i idemo dalje – rekao je Dačić za beogradski dnevnik "Danas".

On je istakao da je takva politika jedina ispravna i poručio da će se Srbija nje i dalje držati prema svim susedima i kao predsedavajuća OEBS-om.

Napominjući da će Beograd uvek reagovati na takve poteze, Dačić je ukazao na to da Srbija poštuje druge i da traži da drugi poštuju Srbiju.

Prema njegovim rečima, zajednički interesi koji povezuju region su tržište, investicije, lakši protok kapitala i robe, kao i zapošljavanje.

Srbija vodi real-politiku

Dačić je naglasio da je budućnost – razvijeni, nekonfliktni zapadni Balkan, da je Srbija već napravila ogroman korak ka tom cilju i da "Srbija ne vodi neotitoističku, već real-politiku".

– Vlada koju smo napravili SNS i mi prva je uvažila realnosti novog poretka u svetu i prva je počela da se ponaša u skladu s njima. Zato smo počeli pregovore sa Kosovom, zato smo uspeli da otpočnemo proces priključivanja EU, zato smo krenuli u unutrašnje reforme jer nas one približavaju onom svetu čiji deo hoćemo da budemo – kazao je Dačić za list "Danas" od ponedeljka.

Kako je ocenio, Srbija je zahvaljujući tome, povratila u velikoj meri ugled i poštovanje partnera iz međunarodne zajednice.

Upitan kako će na Srbiju uticati činjenica da će tokom 2015. godine obavljati ulogu zemlje koja predsedava OEBS-om, Dačić je kazao da je to "izazov i šansa" za povećanje autoriteta i poboljšanje položaja Srbije u međunarodnoj zajednici.

– Pozicija predsedavajućeg OEBS-om je naša lokomotiva ka Evropi, naša pokazna vežba koja dokazuje da smo odgovorna i sposobna nacija – kazao je ministar dodavši da Srbija posle dužeg političkog izgnanstva ima mogućnost da se vrati na svetsku scenu kao poštovanja dostojan partner.

– Ta mogućnost je otvorena i zato što Srbija za razliku od više situacija u poslednjih sto godina, sada nije u epicentru svetske krize – rekao je Dačić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here