Demokratski front i Demos ruše Krivokapića? Lekić: Ovaj klovn više nema podršku

0
EPA/Boris Pejović
Zdravko Krivokapić

“Ovaj premijer zaista ne zaslužuje da vodi Vladu Crne Gore”, rekao je šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović pri kraju rasprave o smeni ministra pravde Vladimira Leposavića, koja je okončana otvaranjem pitanja njenog poverenja.

Razlog za to bile su oštre reči premijera Zdravka Krivokapića upućene poslanicima, koje je optužio za nemoral i političko licemerje.

Glasanje o smeni Leposavića očekuje se danas, a kakav god njegov ishod bude, politička rasprava o tome ko će dalje voditi izvršnu vlast biće verovatno nastavljena. To je najavio i Radunović, navodeći da “postoji 41 poslanik koji imaju mogućnost da skupe potpise” i da se “nastavi da vlada ova većina i građani koji su to tražili”.

– Danas je pravi momenat da se dogovorimo i da razmotrimo da li je došao taj trenutak. Pozivam vas da to uradimo, zaključak će biti zajednički na korist svih građana Crne Gore – rekao je Radunović.

I poslanik Demosa Miodrag Lekić rekao je da Krivokapić više nema njegovo poverenje čime se dovodi u pitanje parlamentarna podrška 41 poslanika.

Oštra rasprava, najpre o ministrovoj izjavi o genocidu u Srebrenici, a potom o premijeru, okončana je nakon više od šest sati izvinjenjem vicepremijera Dritana Abazovića, koji je rekao Vlada radi pod velikim pritiskom i da su očekivanja velika.

On je dodao da je premijer govorio o ukupnoj političkoj etici a ne o nekome pojedinačno:

– Moramo biti svesni da je mnogo lako srušiti nešto, otići sa neke pozicije, ali je mnogo teško graditi društvo pomirenja – naveo je Abazović.

Prethodno je veliki broj poslanika vladajuće koalicije, ali i opozicije protestovao zbog unižavanja parlamenta, nakon što je KrivOkapić u završnoj reči podsetio na postizborni sporazum koji je, kako je rekao, iritirao mnoge koji nisu želeli ekspertsku Vladu.

– Ako je nešto bilo dobro, to je ekspertska Vlada jer brine o građanima. Niko od nas nema ni lični partijski interes i to treba da bude jasno. Pozivate na dijalog a čitavo vreme ucenjujete… Ovde se toliko laži čuje da se postavlja pitanje što je to politika. To nije kultura trgovine i onoga što radite. Da pričate meni o moralu, ovde je prisutan nemoral, političko licemerje -kazao je Krivokapić.

Njegova izjava izazvala je oštre reakcije u parlamentu. Miodrag Lekić je rekao da “pajac više nema njegovu podršku”.

– Ovo je udarac vladi, Krivokapić je nedostojan vođenja državnih poslova, neću više diplomatisati, prevršilo je svaku meru. Mi se loše osećamo da podržavamo čoveka koji je plasirao takav prostakluk i savetujem mu da ga plasira u svom društvu, ovo nije njegovo društvo. Ovaj pajac više nema moju podršku – rekao je Lekić.

Poslanik SNP-a Vladimir Joković rekao je da je Krivokapić šampion jer je uspeo čak i njega da iznervira.

– SNP će imati strpljenja dok to bude imalo smisla i razuma, dokle to ne bude ispod dostojanstva onoga što ja, poslanici i partija zaslužujemo – poručio je Joković.

Šef kluba SDP-a Raško Konjević rekao je da je Krivokapić ponizio Skupštini i da bi svih 81 poslanika trebalo da potpišu zahtev za njegovo razrešenje.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić je odgovorio da su bivši premijeri izgovarali gore reči u parlamentu i da parlament nije ponižen, već je sve veći.

Na dnevnom redu parlamenta bila je rasprava o inicijativi premijera za smenu ministra Vladimira Leposavića zbog ranije izjave o genocidu u Srebrenici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here