EPA-EFE/STRINGER

Vojna oprema vredna otprilike sedam milijardi dolara, koju su SAD prebacile avganistanskoj vladi tokom 16 godina, ostala je u Avganistanu nakon što su Amerikanci završili povlačenje iz te zemlje u avgustu, navodi se u izveštaju američkog Ministarstva odbrane.

Oprema se sada nalazi u zemlji koju kontrolišu talibani, protiv kojih su se SAD borile dve decenije, prenosi Si-En-En. Ministarstvo odbrane ne planira da se vrati u Avganistan da “povuče ili uništi” opremu, navodi se u izveštaju koji je dostavljen Kongresu.

Prema izveštaju, SAD su avganistanskim odbrambenim i bezbednosnim snagama (ANDSF) dale vojnu opremu u vrednosti od ukupno 18,6 milijardi dolara od 2005. do avgusta 2021. Od tog iznosa, oprema koja uključuje avione, municiju vazduh-zemlja, vojna vozila, oružje, komunikacionu opremu i druge materijale, vredna 7,12 milijardi dolara, ostala je u Avganistanu nakon što su SAD završile povlačenje 30. avgusta 2021.

“Veliki deo preostale opreme” koja je ostala u Avganistanu zahteva “specijalizovano održavanje koje su izvođači iz Ministarstva odbrane prethodno obezbedili” avganistanskim snagama “u obliku tehničkog znanja i podrške”, navodi se u izveštaju.

Ministarstvo odbrane je moralo da podnese izveštaj Kongresu “u vezi sa raspolaganjem imovinom, opremom i zalihama Sjedinjenih Država datim avganistanskim snagama koje su “uništene, izvučene ili ostale u Avganistanu”, navodi se u izveštaju od marta 2022.

Od Avganistana do Ukrajine

U izveštaju se navodi i da je pet helikoptera Mi-17 koji su bili u Avganistanu zvanično prebačeno u Ukrajinu 2022. godine, iako su već bili u Ukrajini radi održavanja pre nego što su SAD napustile Avganistan. Ministarstvo odbrane je obavestilo Kongres o nameri da prebaci helikoptere u januaru 2022, pre nego što je počeo napad Rusije, a Ukrajina je potpisala pismo o prihvatanju 11. marta 2022.

“Ovih pet helikoptera je bilo u Ukrajini na remontu kada je pala avganistanska vlada i od tada su ostali tamo”, navodi se u izveštaju.

Od ostale opreme koje su SAD ranije nabavile za Avganistan, ali koje nisu poslale u tu zemlju, SAD su Ukrajini dale neku “nestandardnu municiju”, uključujući oko 37.000 metaka haubica kalibra 122 mm, navodi se u izveštaju.

SAD su takođe prebacile u Ukrajinu preko 15 miliona puščanih metaka “bal”, preko 99.000 40-milimetarskih visokoeksplozivnih/fragmentacionih granata i oko 119.000 82-milimetarskih visokoeksplozivnih minobacača iz opreme koja je prethodno nabavljen za Avganistan.

Ta municija je prebačena u Ukrajinu pod predsedničkim ovlašćenjem za povlačenje, navodi se u izveštaju.

U Avganistanu su ostali i avioni vredni 923,3 miliona dolara.

SAD su ostavile 78 aviona nabavljenih za vladu Avganistana na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai u Kabulu pre povlačenja. Te letelice su demilitarizovane i onesposobljene pre nego što je američka vojska otišla, navodi se u izveštaju.

Ukupno 9.524 komada municije vazduh-zemlja, u vrednosti od 6,54 miliona dolara, ostalo je u Avganistanu po završetku povlačenja američke vojske.

“Značajna većina preostalih zaliha avionske municije je neprecizna municija”, navodi se u izveštaju.

Nepoznato stanje vojnih vozila

Preko 40.000 od ukupno 96.000 vojnih vozila, koje su SAD dale avganistanskim snagama, ostalo je u Avganistanu u vreme američkog povlačenja, uključujući 12.000 “hamvija”, navodi se u izveštaju. “Operativno stanje preostalih vozila u Avganistanu je nepoznato”, navodi se u izveštaju.

U Avganistanu je ostalo i više od 300.000 od ukupno 427.300 komada oružja koje su SAD dale avganistanskim snagama, kao i manje od 1.537.000 “specijalne municije” i “obične municije za malokalibarsko oružje”, u ukupnoj vrednosti od 48 miliona dolara.

Ostala je i skoro sva komunikaciona oprema koju su SAD dale avganistanskim snagama, uključujući bazne stanice, mobilne, prenosive i ručne komercijalne i vojne radio sisteme, kao i povezane predajnike i uređaje za šifrovanje.

Skoro sva oprema za noćno osmatranje, nadzor, “biometrijska oprema i oprema za pozicioniranje” ostala je u zemlji koju kontrolišu talibani, dodaje se u izveštaju, kao i skoro sva oprema za uklanjanje eksploziva i oprema za deminiranje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here