Deponija na jezeru

0

Svugde boce i plastika, ekološka katastrofa
 

Na ovakvu opasnost danima, a posebno nakon što su jezerom počele da plutaju hiljade tona smeća, fekalija i drugog otpada, upozoravaju žitelji Ribarića, Jezgrovića, Starčevića, Poda, Tabalija, Gazivoda, Zubinog Potoka i drugih mesta sa obe strane doskorašnjeg "prirodnog bisera" koji ističu da će, čim otopli, sa jezera buknuti neka ozbiljna epidemija.
 

Spiro Ganjak

-Bilo je i ranijih godina, posebno u proleće, plastičnih flaša i sličnog otpada koji je plutao jezerom i koji smo nekako uspevali da, raznim akcijama, posebno ekoloških društava i ribolovaca, očistimo. Ovoga puta na jezeru je kilometarska deponija, praktično, kompletna površina je prekrivena smećem koje je Ibrom stiglo i još stiže iz Rožaja i Tutina – ističe Mersudin Sinanović iz Ribarića i naglašava da opštinske vlasti u Tutinu i Ribariću kumuju uništavanju "dragulja" kojim se ceo kraj ponosio.

-U Rožajama su gradsko smetlište namerno locirali na periferiji grada i na obalama Ibra, pa sav otpad brzo stigne do jezera Gazivode, slično je i sa brojnim divljim deponijama u dolini reke Vidrenjak kod Tutina, pritoke Ibra, kojom u jezero Gazivode stižu i ogromne količine fekalija iz kanalizacije, užasno je gledati kako jezerom, u kome smo doskora lovili šarane i drugu ribu, plove uginule životinje, otpad iz klanica, automobilske gume i sl. Upozoravamo, ali nas niko ne čuje, sami smo nemoćni da bilo šta preduzmemo – kaže Mehmed Elesković, žitelj Jezgrovića, najvećeg naselja na obalama jezera pored koga se nalazi i poznata plaža Pode.

Mujo Muković

Na katastrofu upozoravaju i političari, narodni poslanik Mujo Muković iz Tutina i njegova Bošnjačka demokratska stranka pozivaju čelnike opština Novi Pazar, Tutin i Rožaje da hitno "sednu za sto" i naprave strategiju za spas jezera Gazivode.

– Ugroženo je neprocenljivo prirodno blago. Udruženim snagama i jasnim programom, čija realizacija mora početi odmah, još imamo šansi da spasimo Gazivode od potpune propasti. Svako oklevanje vodi nas u katastrofu, ako dozvolimo da se od jezera Gazivode napravi deponija uništićemo budućnost naše dece – upozorava Muković.
Iz Zelene ekološke stranke apeluju na svoje članstvo, ali i na sve građane Tutina, Novog Pazara, Rožaja, Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice i drugih mesta kojima je stalo do jezera Gazivode, sa koga se vodom za piće snabdeva više opština na Kosovu i Metohiji, da se spreme za akcije čišćenja, a od čelnika opština traže da budu inicijatori ovakvih akcija i da građanima koji dođu da spašavaju Gazivode na raspolaganje stave sve svoje potencijale.

-Do pre dve-tri godine pili smo vodu iz jezera, skoro da nije bilo ribe koja nije "uspavala", imali smo primerke šarana i somova teških i po 15-20 kilograma, sve će to smećem biti uništeno-upozorava Mirko Luković, ribolovac i žitelj Tabalija.

 

Nebriga

-Neverovatno je kolika je nebriga opština Rožaje i Tutin za prirodu u i jezero Gazivode. Bez obzira što su u drugoj državi, čelnici opštine Rožaje ne bi trebalo tako da se ponašaju, naša država bi morala da reaguje-ističe Spiro Galjak koji strahuje da će ogromne količine smeća stići sve do dela jezera kod Čečevo u opštini Zubin Potok gde živi i gde "prljavi talas" još nije stigao.

Svačije i ničije

Jezero Gazivode "dele" opštine Tutin, Novi Pazar i Zubin Potok, delom je u Srbiji, a delom na Kosovu i Metohiji. Mada na rečima svi pokazuju veliku brigu za ovaj ogromni prirodni potencijal, u praksi niko o njemu, sem udruženja ribolovaca i ekologa, niko ne brine. Opštine su dozvolile da na obalama, bez ikakvih planova i urbanističkih dozvola, nikne na hiljade kuća i vikendica iz kojih se kanalizacija najčešće ispušta u jezero. Za upravljanje jezerom Gazivode ozbiljno je zainteresovana i vlada Hašima Tačija u Prištini.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here