Nova 164. večita fudbalska priča između Crvene zvezde i Partizana zakazana je za sredu na stadionu “Rajko Mitić” od 18 sati. 

Obe ekipe su u seriji pobeda, a predstojeći meč osim prestiža između dva rivala može definitivno da odluči o novom šampionu. Crveno-beli ove sezone imaju odlične rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni. Međutim, sve dobro urađeno može da se sruši kao kula od karata, ako se ne ostvari pobeda protiv Partizana. Od kada je trener crveno-belih Dejan Stanković ne zna za pobedu nad večitim rivalom. Crvena zvezda protiv najvećeg protivnika nije trijumfovala na poslednjih pet utakmica.

U novijoj istoriji, uprkos apsolutnoj dominaciji, šampionu Srbije se redovno dešavalo da omane u derbiju, iz nekih neobjašnjivih razloga. Zvezdini navijači su se tri godine radovali “vezanim” titulama, brojnim evropskim podvizima, ali ih i tišti to što odavno nisu slavili trijumf nad najvećim rivalom.

Na pet poslednjih okršaja njihovi ljubimci su postigli samo jedan pogodak, i to Katai iz penala u poslednjem susretu, koji je završen 1:1. Malo za ekipu koja redovno ubedljivo osvaja tron, a to će najverovatnije uraditi i ove sezone, jer ima prednost od devet bodova. Imperativ pobede je veliki, sa tri boda pored prekida crnog niza protiv crno-belih overili bi četvrtu uzastopnu titulu prvaka Srbije. Plan Partizana je da pokuša da produži trku, i trijumfom smanji razliku na šest bodova. Glavni oslonac u igri Crvene zvezde biće Aleksandar Katai. Odlični vezista veruje u nastavak pobedničke serije:

– Nadam se da ćemo u derbiju biti dobri i ubedljivi kao i u prethodnim susretima. Za mene je to utakmica kao i svaka druga, nema potrebe da se prave neke posebne tenzije. Moramo da uđemo koncentrisani u meč i da odigramo kao što smo mnogo puta pokazali da umemo. Očekujem pobedu, koja bi nam praktično obezbedla novu šampionsku titulu – samouvereno kaže najbolji strelac crveno-belih u ovom prvenstvu sa 12 pogodaka.

Oporavljeni Saša Zdjelar biće jedan od glavnih aduta crno-belih u predstojećem duelu. Neumorni vezista se vratio u ritam posle izlečenja od korona virusa i spreman je za nova iskušenja:

– Reprezentativnu pauzu iskoristio sam da se što bolje pripremim za nastavak sezone. Zbog korona virusa nisam trenirao 17 dana. Sad se osećam super, kao da nisam imao nikakav virus. Medicinski tim ustanovio je da mi je telo spremno za velike napore. Derbi je novo iskustvo i dokazivanje. Trebalo bi da bude poslastica posle njihovih i naših kvalitetnih igara u prethodnom periodu. Možda bude jedan od zanimljivijih dvoboja u poslednje vreme. Daću sve od sebe da doprinesem nastavku dobrih partija i uspešnih rezultata i da ekipa sa mnom bude još sigurnija.

Zbog velikog bodovnog zaostatka bićete pod imperativom pobede?

– Pritisak imamo protiv bilo kog rivala da igramo. Nikad nisam prognozirao ishod derbija neću ni sada, ali ne igram da bi izgubio ili bilo nerešeno. Karakter mi je takav da ne dozvoljavam remije. Svaki ishod osim trijumfa smatrao bih neuspehom. Ukoliko pobedimo imali bismo još uvek šansu da se borimo za titulu. Mada nam je mnogo bliži trofej u Kupu Srbije. Međutim, ne predajemo se i sa velikim ambicijama ulazimo u predstojeći okršaj.

Bajbek preskače derbi

Po ko zna koji put ove sezone Žan Kristof Bajbek se povredio. On je preskočio susret protiv Metalca, i gotovo sigurno neće igrati u večitom derbiju. Bajbek je u Partizan stigao krajem septembra prošle godine, baš pred derbi sa Crvenom zvezdom. Tada nije igrao, jer nije bio dovoljno spreman. Sada će zbog povrede da propusti i ovaj možda za njega i poslednji duel protiv crveno-belih. Teško je očekivati da će Partizan zadržati Francuza u svojim redovima. Ne zbog manjka kvaliteta, već staklenih nogu. Od kada je stigao u Humsku, više je proveo na terapijama nego na terenu. Za šest meseci u crno-belom dresu odigrao je osam utakmica i postigao jedan gol.

Milunović neizvestan?

Najveći oslonac u odbrani Crvene zvezde Nemanja Milunović neizvestan je za duel protiv Partizana. Odlični štoper, koji je osim u odbrani često koristan i u napadu, povredio se pre nedelju dana na Kup utakmici protiv IMT-a. Od tada je na terapijama, kako bi zalečio rupturu prednje lože. O njegovom povratku na teren brine Marijana Kovačević, koja je uspela da u kratkom vremenskom periodu oporavi Mirka Ivanića za duel protiv Milana. Trener Dejan Stanković je u problemu sa izborom štopera, pošto je duže vreme van stroja Strahinja Eraković. Ukoliko Milunović ne bude mogao da igra njegovo mesto će zauzeti Radovan Pankov.

Ko sudi derbi? 

Sudijska komisija FSS odlučila je da Novak Simović bude glavni sudija u 164. večitom derbiju. Njegovi pomoćnici biće Dalibor Ristić i Milovan Đurđević, najbolji “mahači” u istoriji srpskog fudbala. Četvrti sudija biće Miloš Đorđić. Simović je delio pravdu i na prethodnom derbiju koji je završen 1:1. On je poznat kao arbitar koji lako poseže za kartonima i pokazuje na belu tačku.

Delilac pravde iz Lovćenca je ove sezone dosudio 14 najstrožih kazni. Crvenoj zvezdi je sudio pet puta ove sezone, a u korist crveno-belih je dosudio četiri penala, uključujući i onaj u prethodnom derbiju, a protiv njih dva. Partizanu je Simović sudio tri puta. Protiv crno-belih je dosudio dva penala, a jedan u njihovu korist. Simović će peti put suditi večitim rivalima. Ristić će 27. put biti deo svetkovine srpskog fudbala, dok će Đurđević po 25. put biti kraj aut-linije.

Po 11 penala u ovoj sezoni

Uvek su dosuđeni penali za večite rivale izaivali veliku polemiku, a posebno u derbi susretima. U prethodnih 29. kola Superlige Srbije, u korist Crvene zvezde i Partizana dosuđen je isti broj najstrožih kazni po jedanaest. Crno-beli su bili precizniji, pošto su sa bele tačke deset puta pogodili mrežu rivala. Holender je bio loš izvođač protiv Proletera, dok su zvezdine penaldžije Ivanić i Ben po jednom omanuli.

Pobednik ide ka rekordu

Večiti rivali od 31. oktobra znaju samo za pobede na domaćoj sceni. Nanizali su po 17 trijumfa u šampionatu i okrenuli skoro čitav krug “trojkama” u nizu. Ovakav niz od šest meseci bez poraza nema nijedna ekipa ove sezone u Evropi. Dominacija aktuelnog šampiona traje četiri sezone, dok dolaskom Aleksandra Stanojevića komšije ređaju uspehe. Ako se računaju i mečevi u Kupu Srbije, ekipa Dejana Stankovića je za korak ispred komšija. Crveno-beli imaju 20 trijumfa, a rival ima jednu pobedu manje. Crvena zvezda i Partizan imaju šansu da uđu u istoriju evropskog fudbala po broju uzastopnih pobeda u prvenstvima. Ko pobedi imaće priliku da obori evropski rekord po broju trijumfa u nizu u šampionatima. Ako jedan od dva najveća srpska kluba pobedi u derbiju, a potom dobije i preostalih devet utakmica u prvenstvu, na evropskoj listi bi se probio na treće mesto sa 27 trijumfa. Ispred bi ostali samo rekorder Benfika sa 29 i delioci druge pozicije Ferencvaroš i zagrebački Dinamo sa 28 pobeda. Rekord Benfike je star 48 godina u periodu od 1971. do 1973. “orlovi” su nanizali 29 uzastopnih pobeda u šampionatu Portugala. Posle derbija jedan niz trijumfa će biti prekinut. Remi bi oba kluba lišio takvog zadovoljstva u finišu trke.

Stanoje dominira kao trener, Deki kao igrač

U večiti derbi Dejan Stanković i Aleksandar Stanojević ulaze sa različitim željema. Stanojeviću je pobeda neophodna da ostane u borbi za šampionsku titulu. Stanković želi prvi trijumf kao trener, mada bi i remi bio dovoljan da po drugi put kao trener postane šampion Srbije. U dosadašnjoj karijeri Stanković je kao igrač imao više uspeha u derbijima. Ostvario je tri pobede, dva remija i četiri poraza, uz tri postignuta gola. Od kada je na klupi crveno-belih ima dva remija i poraz. Dok je nosio crno-beli dres Stanojević je ostvario pobedu i dva poraza protiv Crvene zvezde, ali kao trener je ostvario veliku dominaciju. Šef struke sastav iz Humske ima pet pobeda, remi i poraz.

Crvena zvezda uspešnija

U dosadašnjih 163. duela večitih rivala više uspeha imali su fudbaleri Crvene zvezde. Sastav sa “Marakane” ostvario je 64 pobede, dok je Partizan zabeležio 47 trijumfa. Na 52 susreta nije bilo pobednika. Gol razlika je na strani crveno-belih 228:197.

Efikasni napadači, čvrste odbrane

U predstojeći derbi vodeći tim na tabeli ulazi kao najefikasnija ekipa sa 82 postignuta pogotka, četiri više od Partizana. To znači da obe ekipe u proseku postižu skoro tri gola po meču. Rivali imaju i sigurne odbrane pošto su u dosadašnjem delu šampionata njihovi golmani retko vadili loptu iz mreže. Partizanova odbrana poklekla je 14 puta, a Crvene zvezde je savladana jednom manje.

Ko prenosi?

Od 18 sati, prenos Večitog derbija navijači mogu pratiti na dve televizije. Kada je reč o televizijama sa nacionalnom frekfencijom, B 92 je vlasnik prava, dok, sada već tradicionalno Arena Sport 1 prati dešavanja na stadionu “Rajko Mitić”.