Deset godina igraonice u Halemu

0

 

Proslava je održana u četvrtak 2. oktobra u Kids Space Indoor Pladžcentre
u Halemu, a proslavu, kojoj su prisustvovala i deca koja su pre deceniju bila njeni prvi članovi, finansirala je Multikulturalna komisija Viktorije u okviru programa "Multicultural Events & Festivals Program".

Na svečanosti je prisustvovalo blizu 70 dece i tridesetak roditelja.

Srpska igraonica je počela sa radom 2004. pod pokroviteljstvom opštine Kejsi. Grupa se sastajala svakog petka u Old Hallam – Doveton child care building u Davtonu, a na početku je okupljala više od 20 porodica, koje su učestvovale u aktivnostima igraonice.

 

Očuvanje kulture

Koordinator ove grupe je Slavica Stojković, koja je omiljena među decom, a izuzetno poštovana i među roditeljima.
– Kao i na početku rada cilj igraonice jeste da se deca i roditelji druže i na taj način sačuvaju srpski jezik, kulturu i običaje – poručuje gospođa Čelebić.

– Grupa je imala koordinatora kao i volontere koji su pomagali sa organizovanjem aktivnosti, uključujući učenje srpskog jezika kroz pesmu i igru, nastavu u prirodi, ekskurzije i ostalo. Takođe, igraonica je omogućavala i roditeljima da saznaju više o raznim programima koji postoje za roditelje i decu predškolskog uzrasta kroz razna informativna predavanja – kaže Marina Čelebić iz Udruženja srpske zajednice Australije, organizacije pod kojom radi srpska dečja grupa.

Za mnoge roditelje srpska igraonica pružala je priliku da uspostave kontakt sa drugim roditeljima našeg porekla. Iako je postojanje i rad igraonice bio ograničen vrlo skromnim sredstvima koje je dobijalo tadašnje Srpsko dobrotvorno društvo Viktorije, igraonica je nastavljala da okuplja roditelje i decu predškolskog uzrasta u ovim krajevima Melburna.

– Ipak, posle svih izazova koje je nosilo finansiranje rada igraonice u 2010, Udruženje srpske zajednice Australije je dobilo finansijsku pomoć od opštine Kejsi, u okviru "Best Start Program", koji je omogućio da se rad srpske igraonice obnovi. Tako su iznajmljene nove prostorije u Hallam Gardens children centru, gde se grupa redovno okuplja svakog petka od 10 do 12 časova – ističe Marina Čelebić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here