J. Gajeskov
Posluženje u Montenegro parku

Velika proslava povodom 10 godina od postavljanja table s imenom Crne Gore, po kojoj je nazvan jedan od parkova u sidnejskom naselju Murbenk – Montenegro Park – održana je 5. marta u organizaciji crnogorskog KUD “Njegoš” iz Sidneja. Ovo je jedini lokalitet u Australiji koji nosi ime Crne Gore, u znak priznanja doseljenicima koji su se među prvima sa Balkana doselili na Peti kontinent.

Specijalne zvanice: Parlamentarci Pol Linč, En Stenli i Dženifer Ver

Montenegro park se nalazi na uglu ulica Bradbury St i Christiansen Boulevard, u jugozapadnom Sidneju.

Zvanice i gosti na jubileju u Montenegro parku

Pikniku i slavlju povodom godišnjice prisustvovali su članovi i prijatelji ovog društva, kao i zvanice iz australijskog političkog, društvenog i kulturnog života. Zvanični deo programa otvorila je Alison Infanti, koordinator za događaje i manifestacije u liverpulskoj opštini.

Momir Dacić iz Adelajda

Glavni govornici na jubileju bili su Dženifer Ver, poslanica u federalnom parlamentu za okrug Hjuz, En Stenli, poslanica u federalnom parlamentu za okrug Veriva, Pol Linč, poslanik u državnom parlamentu za Liverpul, kao i Kerol Nort Samardžić, supruga bivšeg novinara Bogoljuba Samardžića, koja je dala veliki doprinos u realizaciji Montenegro parka.

Pozdravni govori: Pol Linč i Slobodan Lazović

Jedna od centralnih tema njihovih govora bila je uloga ljudi poreklom iz Crne Gore u razvoju australijskog društva tokom više od dva veka od dolaska prvih doseljinika sa tih prostora. Govorilo se i o harmoniji među građanima Australije bez obzira na etničku pripadnost, poreklo ili veru, kao i o brizi vlasti za svakog pojedinca u društvu.

Nove sadnice u Montenegro parku

Veliki aplauz okupljenih dobio je Momir Dacić, predsednik Zavičajnog centra Srbija i Crna Gora u Adelajdu, koji je specijalno za ovaj jubilej došao iz Južne Australije i koji za svoj patriotski govor zaslužuje čistu desetku.

Gruban Papić sa ćerkom Gordanom i Đuro Cerović

Slobodan Lazović, predsednik CKUD “Njegoš” iz Sidneja, srdačnim rečima se zahvalio visokim zvanicama, članovima i prijateljima ove organizacije na prisustvu ovom događaju, kao i svima koji su pomogli održavanju istog.

Poklon knjiga za gošću iz federalnog parlamenta Dženifer Ver

– Obeležavanje ovog jubileja nije proslavljanje nijednog pojedinca, niti posebno neke grupe, nego svih nas. Kao doseljenici i lojalni građani naše nove domovine Australije, na ovaj način pored već preduzetih aktivnosti, dajemo prilog obeležavanju svetog imena naše otadžbine ovde na Petom kontinentu – poručio je Lazović.

Deo prisutnih prijatelja Njegoševaca

U znak sećanja desetogodišnjice Montenegro parka zasađene su dve masline i jedan javor, donacija Slobodana Lazovića, Zorana Đurišića i Tome Medojevića.

Svoji u svom parku

Posle zvaničnog dela proslave, prisutni su uživali u zaista prijateljskoj atmosferi i posluženju. Pokrovitelj jubileja bila je Opština Liverpul, uz veliku pomoć kafe-restorana Bonafides iz Liverpula.

Dva Momira, Dacić iz Crne Gore i Dubočanin sa Romanije, slave istu slavu – Svetog Luku

Mnogobrojni članovi i prijatelji Crnogorskog KUD “Njegoš” iz Sidneja samoinicijativno su doneli raznovrsnu hranu i pića za sve uzraste i time ovaj dan učinili lepšim i nezaboravnim. Većina njih, posebno deca i mladi, nosili su majice sa natpisom Montenegro park, izrađene specijalno za ovu priliku. Sa naše strane, čestitke svima koji su svojim radom, trudom i zalaganjem omogućili ostvarenje ovog projekta, kao i onima koji su svojim prisustvom uveličali pomenuti jubilej.

Oduševili publiku: Recitatori Radovan Kilibarda, Gordana Papić, Mia Zingini i Marko Đurišić

Sećanje na Danila Jovanovića

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su recitatori Marko Đurišić, Gordana Papić, Radovan Kilibarda i Mia Zingini sa poemama iz knjige Danila Jovanovića, rođenog 1919. godine u Australiji. Jovanović nikad nije posetio očevu postojbinu Crnu Goru, ali je ostavio stihove na engleskom jeziku vredne pažnje i poštovanja.

Priča o parku

Montenegro park je svečano “ugledao svetlost dana” na ceremoniji održanoj 2. marta 2013. godine, u prisustvu zvanica iz australijskog javnog života, kao i mnogobrojnih članova i prijatelja Crnogorskog KUD “Njegoš”. Priču o parku, njegovom istorijatu i društveno-kulturnim aktivnostima Njegoševaca tokom proteklih godina možete pročitati na zvaničnom sajtu: www.njegossydney.com.au/index.php/blog/prica-o-parku.