EPA
epa08723440 Australian Treasurer Josh Frydenberg is seen inside the Budget lockup ahead of handing down the Budget 2020/21 at Parliament House, in Canberra, Australia, 06 October 2020. The Morrison government is pitching its 2020/21 budget as the most significant since World War II. EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Večeras će državni blagajnik Džoš Frajdenberg predstaviti savezni budžet za 2021/22. Iako se već zna da je u ovom budžetu planirano 10 milijardi dolara za negu starih lica, kao i 354 miliona za paket zdravstvene zaštite žena, ovo je i dalje “pandemijski budžet”, kako ga je najavio Frajdenberg i zasivaće se na činjenici da će međunarodne granice Australije ostati zatvorene do 2022.

S obzirom na kašnjenje s otvaranjem granica, od Vlade Australije se takođe očekuje da revidira ključnu pretpostavku iz prošlogodišnje ekonomske prognoze, a to je da će sredinom godine veći deo populacije biti vakcinisan protiv kovida i da će to biti u potpunosti ostvareno do kraja 2021.

Paket za starija lica

Više od 10 milijardi dolara će tokom naredne četiri godine biti opredeljeno za poboljšanje brige o starim licima, a kao deo odgovora koalicije na loše stanje u ovom sektoru, koje je utvrdila Kraljevska komisija. Sredstva će podržati kućnu negu, kao i unapređenje stambenih objekata za stara lica.

– Posvećeni smo rešavanju onoga što je Kraljevska komisija utvrdila, kako bismo ojačali naš sistem i obezbedili da stariji Australijanci mogu da se penzionišu i nastave da žive dostojanstveno, s poštovanjem i sigurnošću – istakao je Frajdenberg.

Zaštita žena

Za paket zdravstvene zaštite žena planirano je 353,9 miliona dolara. Za poboljšanje programa skrininga raka grlića materice i dojki planirano je 100,4 miliona dolara, kao i za podršku mentalnom zdravlju novih i budućih roditelja, i za nova genetska ispitivanja embriona pre implementacije.

Gotovo 27 miliona dolara biće namenjeno za podršku osobama sa poremećajima u ishrani i njihovim porodicama, a žene čine gotovo dve trećine lica s ovim problemima.

Ujedno je planirano da budžet sadrži programe grantova za žene preduzetnice.

Kratkoročne mere

I dok su budžetska sredstva za brigu o starijima i za zdravlje žena dugoročne mere, drugi izdaci, kao što su novi infrastrukturni projekti i poreske olakšice, su kratkoročni koraci za podsticanje ekonomije i vraćanje nivoa zaposlenosti u stanje pre pandemije.

Jedan od rekordnih izdataka vlade je 90 milijardi dolara za program Jobkeeper. Prema rečima Frajdenberga, upravo zahvaljujući tim sredstvima danas Australija beleži pad nezaposlenosti i relativno brz ekonomski oporavak od pandemije, u poređenju s drugim zemljama.

Potvrdio je i to da je 105.000 Ozija u aprilu prestalo da prima subvencije za radnike.

Vlada je sebi postavila novi cilj, kako je rekao Frajdenberg, da se nezaposlenost spusti ispod pet odsto, što bi bio minimum koji nije dostignut od šezdesetih godina.

Trenutno je stopa nezaposlenosti 5,6 odsto, sa istorijskim dugoročnim prosekom sedamdesetih od oko šest odsto.

Budžet po meri izbora?

Prema rečima Frajdenberga, smanjenje nezaposlenosti će se postići novim investicijama u obuku kadrova, programe zapošljavanja i poreske olakšice koje će kratkoročno podstaći ekonomiju i stvoriti nova radna mesta.

– Ovo je dizajnirano da dugoročno podstakne produktivnost nacije, jačanjem zahteva u kratkom roku i uz podsticajne mere kao što su poreske olakšice – rekao je Frajdenberg.

S druge strane, državni blagajnik u senci, Džim Čalmers kaže da budžet ne bi trebalo da bude “još jedan trilion dolara vredan politički posao u stilu – zakrpi i slikaj“ ili još jedna “propuštena prilika”.

Prema njegovim rečima, vlada imala obavezu da gleda dalje od imperativa borbe za naredne savezne izbore, koji treba da budu održani sledeće godine..

– Nažalost, ono što smo do sada videli, izgleda kao da je mnogo novca bačeno na političke probleme i da se vlada pogura na nove savezne izbore – zaključio je Čalmers.

Dug države trilion dolara

Od početka pandemije virusa korona ukupan nivo duga savezne države naglo je porastao. Predviđa se da će uskoro premašiti trilion dolara, gotovo pet puta više od nivoa viđenog tokom vrhunca globalne finansijske krize.

Prema mišljenju Frajdenberga, pandemija se dogodi jednom u veku, i u 2009. godini bruto društveni proizvod je opao za 0,1 odsto, a prošle godine za 3,1 odsto, te samim tim poređenje globalne ekonomske krize i trenutne situacije – nisu na mestu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here