Pexels

Sezona je gripa i prehlada pa se mnogi pitaju šta uraditi kada se ne možete rešiti neugodnih simptoma. Kijanje, kašljanje, šmrktanje i otežano disanje tipični su simptomi respiratornih infekcija, traju nekoliko dana, ali mogu se povlačiti i duže. Rešenje možete potražiti u svom domu, jer ćete uz ove biljke i tretmane uspešno rešiti simptome prehlade.

Beli luk

Beli luk je poznati prirodni antibiotik koji aktivno učestvuje u borbi protiv bakterija, ali i virusa. Ako želite da izlečite prehladu belim lukom, dovoljno je zagristi jedan češanj i isisati sav sok iz njega. Ako ne podnosite ukus belog luka, pokušajte da ga izdrobite, pomešate sa kašičicom meda i progutate.

Jabukovo sirće

Pomešajte jabukovo sirće sa vodom u razmeri 1:2, grgoljite mešavinu 10 sekundi i ispljunite. Ovu mešavinu možete i popiti. Mešavina sirćeta i vode će ublažiti grlobolju i smiriti kašalj.

Đumbir

Isecite kolutove đumbira i ubacite ih u sveže pripremljenu limunadu. Ovaj napitak je idealan lek protiv mučnine, groznice, upaljenih sinusa i glavobolje.

Cimet

Cimet ima antivirusna i antibiotska svojstva pa pomešajte kašičicu cimeta s medom i poližite lagano. To će smiriti kašalj, ublažiti groznicu i otčepiti nos.

Origano

Origano je idealan za ublažavanje najgoreg kašlja, jer sadrži antibakterijska svojstva. Inače origano nabolje deluje protiv bakterija, ali može ublažiti i simptome virusne prehlade.

Kopriva

Kopriva je puna vitamina i minerala. Ako osećate simptome prehlade, pijte čaj od koprive koji će ubrzati proces izlečenja.

Ulje eukaliptusa

Pripremite toplu kupku i nakapajte 6 do 10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa. Topla para, u kombinaciji s ovim uljem, smiruje kašalj i oslobađa disajne puteve.

Ginseng (Žen šen)

Ova biljka može skratiti trajanje prehlade i ublažiti njene simptome, ali je bitno da je konzumirate u roku od 72 sata od prvih simptoma.

Ehinacea

Ehinacea ubrzava proces lečenja prehlade i jača imunološki sistem. Čim osetite golicanje u grlu ili primetite curenje nosa, nabavite kapi ehinacee ili napravite čaj od ove lekovite biljke.

Fermentisane namirnice

Kimči, kiseli kupus ili krastavci, idealni su za borbu protiv virusa. Fermentisane namirnice snabdevaju creva dobrim bakterijama, što u krajnjem ishodu rezultira jačanjem imuniteta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here