Desnica će vladati Ukrajinom

0

Predsednik pravi koaliciju: Petro Porošenko

Ubedljivo vode proevropske stranke, saopštila je ukrajinska Centralna izborna komisija. Blago dominira Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka, koji je osvojio 21,71 odsto glasova, dok je odmah iza njega Blok predsednika Petra Porošenka sa 21,62 odsto glasova, koji je po svim anketama uoči izbora već bio proglašen za pobednika. Stoga, veoma dobar rezultat premijera Jacenjuka se može smatrati iznenađenjem izbora.

 

Na zapadu ništa novo

Prema rečima šefa Međunarodnog odbora državne Dume RF Alekseja Puškova, na održanim parlamentarnim izborima u Ukrajini zadržana je vlast koje je do sada garantovala samo negativni scenario razvoja situacije. On smatra da izbori neće dovesti do promene vlasti, a sada vlast ne može ništa novo da donese, jer je lišena finansijskih resursa.
– U Ukrajini se neće promeniti konfiguracija vlasti predsednika Porošenka i premijera Jacenjuka, od kojih su obe otvoreno proameričke – rekao je Puškov.

Na trećem mestu je partija Samopomoć, čiji je lider gradonačelnik Lvova Andrej Sadovi, koja je dobila 10,49 odsto glasova birača.

 

Opozicioni blok Jurija Bojkosa osvojio je 9,57 odsto, Radikalna stranka Olega Ljaškosa – 7,69 odsto, a Otadžbina bivše premijerke Julije Timošenko – 5,90 odsto glasova. Ostale partije nisu prošle izborni cenzus. Premijer Jacenjuk je ranije najavio stvaranje koalicije sa blokom Porošenka, a bivša premijerka Timošenko je rekla da će dati "maksimalnu podršku koaliciji, koja bude formirana".

Građani Donjecke i Luganske Narodne Republike, sa jugoistoka Ukrajine, nisu učestvovali na izborima za ukrajinski parlament. Oni se pripremaju za svoje izbore za poslanike Vrhovnog saveta i čelnike regiona, koji će biti održani u nedelju, 2. novembra, a koje zvanični Kijev i Zapad smatraju nezakonitim. Ranije su ukrajinske vlasti priznale da ne mogu da sprovedu izbore u polovini izbornih jedinica DNR i LNR, zbog vojnog sukoba između ukrajinskih snaga i ustanika.

Pripreme za nedeljne izbore u Donbasu se odvijaju u atmosferi konstantnih napada ukrajinskih vojnika.

Predsednik Porošenko je dva sata posle zatvaranja birališta pozdravio ubedljivu pobedu proevropskih partija, rekavši da su održani izbori pokazali da su Ukrajinci podržali njegov plan o okončanju sukoba, njegovu prozapadnu politiku i demokratske reforme.

– Većina birača je glasala za političke snage koje podržavaju mirovni plan i traže političko rešenje situacije u regionu Donjecka – izjavio je Porošenko.

Ruski analitičari su ove izbore nazvali pravom farsom, ističući da na njima nije učestvovalo nekoliko miliona građana iz, ratom zahvaćenih, jugoističnih regiona, kao i više od milion birača koji su izbegli iz zemlje, i da se ne mogu smatrati demokratskim. Politikolozi su izrazili bojazan da će novi parlament imati antiruske i radikalne stavove.

Šefica komiteta za bezbednost ruske Dume Irina Jarovaja, iz Putinove Jedinstvene Rusije, smatra da ukrajinske vlasti sada imaju šansu da pokažu svetu svoju spremnost da ispune minske dogovore, prekinu ratne zločine i genocid nad svojim narodom.

– Mnogo toga će zavisiti od odnosa Porošenka i Rade, njihove zajedničke odgovornosti za sudbinu ukrajinskog naroda. Najvažnije je da svoj politički uticaj i moć predsednik Ukrajine i njegovi pokrovitelji iz inostranstva ne iskoriste na uništenje Donbasa i nastavak krvoprolića – rekla je Jarovaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here