Desnica ponovo maršira

0

Vesti
Marko Roknić

A tim podelama kumovala su upravo dva tabora koji se od samostalnosti Hrvatske smenjuju na vlasti. Njihova huškačka retorika doprinela je rekordnom odzivu birača u drugom krugu, u kojem je kandidat desnice, bivša ministarka spoljnih poslova u vladi Ive Sanadera pobedila "za dlaku" Ivu Josipovića, univerzitetskog profesora i kompozitora sa 50,74 posto glasova.

Nakon prospavane noći raspolućeno biračko telo verovatno se probudilo sa glavoboljom jer ih akteri izborne utakmice i nisu uverili da dolaze neka bolja vremena. Za tron su se borili namećući teme i podgrevajući atmosferu ratnih devedesetih. Desnica je optuživala drugu stranu da su izdajnici nacionalnih interesa, zagovornici obnove Jugoslavije, a ovi su im odgovarali da će vratiti zemlju u devedesete, zapamćene po krvavom ratu, kriminalnim privatizacijama i kršenju ljudskih prava.

Penzionisani univerzitetski profesor Svetozar Livada ocenjuje rezultat predsedničkih izbora i retoriku koja mu je prethodila pravom katastrofom.

Hrvatska se trijumfalno vratila u devedesete. Iako Srbi nisu bili tema u izbornoj kampanji, odnos prema njima u velikoj je meri odlučio izbornog pobednika – smatra Livada, podsećajući da je takozvana levica u Hrvatskoj prespavala Tuđmanove zločine i prećutala etničko čišćenje Srba, što im se i na ovim izborima osvetilo.

Osvetio im se veliki muk iz devedesetih i oni danas bespomoćno promatraju kada HDZ i njegove ratne horde za sebe prisvajaju pravo na definisanje hrvatstva, ocenjuje uvaženi profesor u penziji.

I zbog toga Hrvatska nije birala samo između Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović, već se opredelila kojim će putem krenuti. A prevagnula je HDZ-ova trasa, popločana besom i govorom mržnje. Istina, tesnu pobedu odlučile su kolone autobusa s druge strane granice u BiH, čiji su birači gotovo plebiscitarno podržali kandidata desnice.

Iako se pobedi ne broje zubi, od nove hrvatske predsednice očekuje se da, kada u februaru preuzme dužnost, barem malo ispegla i promeni taj zastrašujući desničarski udar i pomiri raspolućenu Hrvatsku, koja je tačno po polovini rascepljena na desnicu i levicu. No, da ona nije lider koji će imati takvu snagu pokazalo se već u izbornoj noći kada joj je slavljenički govor oduzeo šef HDZ-a Tomislav Karamarko, uzimajući prvi mikrofon u ruke i kada su posle slavlja zajedno otišli pod šator u kojem već treći mesec protestuju "branitelji".

Iako je u svom prvom obraćanju pozivala na zajedništvo, samo nekoliko minuta kasnije pokazala je da ga vidi pod šatorom.

A što se srpskog korpusa u Hrvatskoj tiče, on je nepovratno uništen, ali, kako primećuje profesor Livada, hrvatska politika i dalje ustrajava na dovršavanju tog zločina atakom na srpske nekretnine, otimanjem zemlje, imanja, šuma.

Nova predsednica Hrvatske je činovnica NATO-a, a ta vojna struktura kao kišobran stoji iza svih hrvatskih zločina, što su u Oluji neskriveno demonstrirali.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here