Detektor laži na testu istine

0

Darko Šarić
 

Napisi koji se naširoko bave pričom iz neimenovinih izvora da je Šarić na poligrafu potvrdio kako su mu Milović koga naziva general papaja i njegov "drug" svedok saradnik Ljubiša Buha Mango tražili 7,4 miliona evra, prema mišljenju policijskih stručnjaka, pre potvrde iz policije, samo su još jedna priča za javnost.

Penzionisani general policije Mile Novaković ističe da treba sačekati zvaničnu verziju MUP-a o ishodu Šarićevog ispitivanja.

 

Odakle Šariću toliki novac?

– Zašto Šarića koji tvrdi da mu je traženo da da 7,4 miliona evra kako bi ga neko od nekoga zaštitio? Niko ne pita odakle mu taj ogroman novac ako tvrdi da se nije bavio trgovinom narkoticima. Ako se već brani tvrdnjama da je novac dao, treba ga pitati zašto ga je dao, da li ga je neko jurio i da li mu je zaštita bila potrebna -ukazuje Mile Novaković.

 

Rodoljub Milović

– Ne treba se zaletati i slušati Šarićevog advokata koji pretpostavlja da je njegov klijent prošao to ispitivanje, već sačekati da policija izađe s informacijom o ispitivanju Šarića – kaže za "Vesti" Novaković koji je ocenio da plasman u javnost ovakvih medijskih informacija predstavlja jednu vrstu odbrane.

Da su ovakva dva poligrafska rezultata nemoguća, tvrdi poligrafski stručnjak Slobodan Zečević, koji veruje da su saznanja od nezvaničnih insajdera puštena jer "tako nekom odgovara". On ističe i da su generalu i uhapšenom narko-bosu morala biti postavljena ista pitanja, ali da je sve u sferi nagađanja dok MUP ne kaže svoje.

 

Može da zakaže ljudski faktor

– U Srbiji se detektor laži koristi od 1959, ali nije licenciran posao kao u SAD, pa se kod nas čovek može ubaciti preko veze da radi na poligrafu. To nosi opasnost da usmeri slučaj u drugom pravcu, mada tako nešto može da se uradi možda i dva puta, ali ne i treći put. Kada sam 90-ih radio u policiji na poligrafu, ova mašina je mnogo pomogla da rešimo čak 90 odsto od ubistava koja su se tada događala – kaže Slobodan Zečević.

– Dok se ne čuje zvanična policijska verzija, kao što je Milovićev prolazak na

poligrafu potvrdio ministar unutrašnjih poslova, ne treba slušati medije. Ova naprava jeste sigurna čak 97 odsto, ali nalaz ide policijskom starešini i postoje i druge operativne mere da se utvrdi tačnost izrečenog – objašnjava za naš list Zečević koji je ceo radni vek proveo na poligrafu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here