J. Gajeskov
Iz nedelje u nedelju liverpulska svetinja postaje tesna da primi sve veći broj vernika

Crkva svetog apostola i jevanđeliste Luke u sidnejskom kvartu Liverpul bila je u nedelju 22. decembra prepuna vernika, među kojima i velikog broja dece jer je toga dana bio njihov praznik – Detinjci, koji se slavi treću nedelju pre Božića.

Svetu liturgiju je služio, vernike pričestio i učenicima ovdašnje Srpske nedeljne škole svedočanstva podelio otac Branko Vasilić. On je u svojoj pastirskoj besedi objasnio pouke iz pročitanog Jevanđelja i opširno govorio o značaju božićnog posta, kao i važnost učenja srpskog jezika za naš opstanak na ovim prostorima.

Pouka o Božićnom postu: Otac Branko Vasilić

Podsetimo naše čitaoce da na praznik Detinjci, prema običajima, roditelji ustaju rano ujutru kako bi vezala svoju decu za noge ili ruke. Tom prilikom oni treba deci da naglase važnost ovog praznika, ali i koji su običaji.

Mališani nakon toga treba da spreme sitne poklone, poput čokolada, bombona, voća za „otkup”. Kad ih roditelji odvežu, pokloni se po pravilu vraćaju deci kako bi se ona počastila.
Svrha ovog praznika je okupljanje porodice pred Božić. Nakon Detinjaca, slede Materice i Oci, praznici čija je suština da ukažu na važnost porodice, slogu i mir koja vlada u domu, kao i međusobno pomaganje njenih članova. Ovo je najbolji način da se deci pokaže koliko je bitna porodica i njena podrška.

Pričešće dece na praznik Detinjci

Svi prilozi za radove

I ovom prilikom pohvalićemo vredne članice Kola srpskih sestara iz Liverpula, koje su posle prošlonedeljnog bogosluženja pripremile u crkvenoj porti bogato posno posluženje za sve prisutne. Dobrovojni prilog od ručka ide u korist izgradnje novog velelepnog hrama posvećen svetom Luki.

Deo prisutnih učenika Srpske nedeljne škole „Sveti Luka” na dodeli svedočanstva

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here