Detroit se vadi iz krize

0

Sud je odobrio plan grada Detroita za izlazak iz bankrota, što omogućava okončanje krize i najvećeg slučaja bankrota u javnom sektoru u SAD. Prema dostavljenom planu, u Detroitu će penzije biti smanjene za 4,5 odsto, izbrisano sedam milijardi dolara duga, dok će 1,7 milijardi dolara biti uloženo za radove na rušenju napuštenih zgrada, poboljšanje javne bezbednosti i unapređenje osnovnih službi.
Slučaj bankrota Detroita je završen za 16 meseci, što je veoma brzo kada je reč o ovakvim poduhvatima. Uspeh u slučaju Detroita je postignut zahvaljujući nizu dogovora tog grada i najvećih kreditora, posebno penzionera koji su prihvatili manje penzije pošto je sudija rekao da im zakoni savezne države Mičigen ne jamče zaštitu.
Stručnjaci pri sudu ocenjuju da će dalji uspeh Detroita zavisiti od sposobnosti gradonačelnika Majka Dugana i gradskih vlasti.
Jedna od najneobičnijih stavki plana je suma od 816 miliona dolara koje su dali država Mičigen, fondacije, filantropi i Detroitski institut za umetnost. Taj novac će pokriti rupe u penzionom fondu Detroita, čime je sprečeno još veće kresanje penzija i izbegnuta prodaja umetničkih dela u vlasništvu grada.
Zbog stalnog smanjenja stanovništva, Detroit, koji je po površini veći od Menhetna, Bostona i San Franciska zajedno, nije imao dovoljno prihoda od poreza da pokrije penzije, zdravstveno osiguranje penzionisanih i otplatu dugova. U Detroitu živi 688.000 ljudi, što je skoro 30 odsto manje nego 2000. godine, a u vreme vrhunca tog grada 50-ih godina u njemu je, kao u centru američke automobilske industrije, živelo 1,8 miliona stanovnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here