Pexels
Ilustracija

Iako ugljeni hidrati nemaju dobru reputaciju, posebno u restriktivnim dijetama, istina je da su oni neophodni u ishrani. Razlog zbog kog se donekle smatraju nepoželjnim je što se često nalaze u prerađenim namirnicama koje imaju malu količinu vlakana, minerala i vitamina.

Ipak, postoje namirnice u kojima se nalazi sve ono što je neophodno za očuvanje zdravlja – od vitamina i minerala, preko vlakana, zaključno sa ugljenim hidratima.

1. Kinoa

Iako je bogata proteinima, pseudožitarica kinoa ima čak 70 odsto ugljenih hidrata posle kuvanja. Ujedno, bogata je mineralima i veoma je zasitna, jer sadrži mnogo vlakana i proteina.

2. Ovas

Ova žitarica je odličan izvor minerala, vitamina i antioksidanata. Sirovi ovas sadrži 70 odsto ugljenih hidrata, kao i znatnu količinu vlakana, među kojima se posebno izdvajaju beta-glukani.

Ovas je, takođe, i dobar izvor proteina, zbog čega se preporučuje u dijetetskom režimu ishrane.

3. Heljda

Poput kinoe, i heljda spada u pseudožitarice. Veoma je hranljiva, jer sadrži proteine, vlakna, minerale i antioksidante, ali u njoj ipak dominiraju ugljeni hidrati. Nutricionisti smatraju da je izvanredna za očuvanje zdravlja srca.

4. Banane

Ovo tropsko voće bogato je kalijumom, vitaminima C i B6, ali i ugljenim hidratima, bilo u obliku skroba ili u obliku šećera. S obzirom na to da sadrže veliku količinu kalijuma, preporučuju se u ishrani osoba koje imaju povišen krvni pritisak.

5. Pomorandže

Popularno voće iz porodice citrusa bogato je vlaknima, vitaminom C, kalijumom i vitaminima iz B-grupe. U 100 grama pomorandže ima 15,5 grama ugljenih hidrata.

Konzumiranje pomorandže može povoljno da utiče na očuvanje zdravlja srca i da poveća apsorpciju gvožđa iz drugih namirnica, što može da pomogne u zaštiti od anemije.

6. Grejpfrut

Ovo kiselo-gorko citrusno voće dobar je izvor ugljenih hidrata i vlakana. Pored toga, grejpfrut je riznica minerala, vitamina i antioksidanata. U pojedinim studijama istraživači su došli do zaključka da konzumiranje grejpfruta može da poboljša zdravlje srca i snizi nivo holesterola, ali su potrebna dodatna istraživanja na ovu temu.

7. Jabuke

Kao i većina drugog voća, i jabuke sadrže značajne količine vitamina, minerala i vlakana. U 100 grama voća koje je dostupno tokom cele godine ima između 14 i 16 grama ugljenih hidrata.

8. Borovnice

Ovo bobičasto voće često se naziva superhranom, jer sadrži obilje antioksidanata i vitamina. U 100 grama borovnica nalazi se 14,5 grama ugljenih hidrata, zbog čega se ovo voće preporučuje u dijetama za mršavljenje.

9. Leblebije

Kuvane leblebije sadrže 27,4 grama ugljenih hidrata na 100 grama, kao i oko osam grama vlakana. Takođe su dobar izvor biljnih proteina, vitamina i minerala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here