Boje Srbije na svetskom šampionatu u Republici Srpskoj branilo je devetoro takmičara: petoro u juniorskoj i četvorica u konkurenciji takmičara do 23 godine.

JUNIORI

Klasik

Naša jedina predstavnica u juniorskoj konkurenciji, Elena Petrović zauzela je 22. mesto u klasiku.

U konkurenciji 31 takmičarke, titula je pripala Italijanki Čečiliji Panato, srebro je osvojila njena sunadornica Marta Benedeti, dok je Čehinja Tereza Kneblova osvojila bronzu.

Najbolje plasirani srpski predstavnik u juniorskoj trci u kategoriji klasik bio je Aleksandar Bošković koji je zauzeo 31. mesto. Matija Veizović plasirao se dve pozicije niže. Marko Jović bio je 42, jedno mesto ispred Vidaka Čovića.

U konkurenciji 48 takmičara, zlatnu medalju osvojio je Belgijanac Kilijan Mejrsmans, srebro Vojteh Matejiček iz Češke, a bronzu Francuz Klemon Monžanel.

U timskoj trci, naši takmičari Matija Veizović, Marko Jović Aleksandar Bošković zauzeli su 8. mesto u konkurenciji 12 posada. Zlato su osvojili Česi, srebro Francuzi, a bronzu Nemci.

Sprint

Marko Jović zauzeo je 11. mesto u sprintu, pošto je stazu u finalu izveslao sa 58 sekundi. Jović se u finale plasirao već posle prve vožnje u kojoj se zauzeo treće mesto. Trijumfovao je Slovenac Vid Oštrbenk (53.92), ispred Francuza Elie Blea (55.57) i Čeha Mateja Hradeca (55.90).

Ostali naši predstavnici nisu uspeli da izbore mesto u finalu. Matija Veizović je u prvoj vožnji bio 25, dok je u drugoj kroz cilj prošao kao 13. Aleksandar Bošković u prvoj vožnji je izveslao 22. vreme, dok je u drugoj bio za jedno mesto bolje plasiran. Vidak Čović prvu vožnju završio je na 36. mestu, dok drugu vožnju nije završio.

Elena Petrović, u sprintu nije uspela da se plasira u finale. Petrovićeva je u prvoj vožnji završila na 18. mestu, pošto je stazu izveslala za 1 minut i 6.75 sekundi, dok je u drugoj vožnji zauzela 15. mesto u vremenu 1:06.52.

Titula je pripala Čehinji Terezi Kneblovoj, srebro Italijanki Čečiliji Panato, dok je Francuskinja Kolin Ison osvojila bronzu.

U timskoj trci u sprintu, naši takmičari Matija Veizović, Marko Jović i Aleksandar Bošković zauzeli su 10. mesto u konkurenciji 12 posada. Zlato su osvojili Italijani, srebro Švajcarci, a bronzu Slovenci.

MLAĐI SENIORI

Klasik

Najbolje plasirani mlađi junior u klasiku u kajaku jednosedu bio je Marko Marjanović koji je šampionat završio na 16. mestu. Alen Tahirović plasirao se deset mesta niže, dok je Ognjen Dimitrijević zauzeo je 31. poziciju.

U konkurenciji 44 takmičara, šampion sveta postao je Nemac Niko Paufler, srebro je osvojio Belgijanac Leo Montule, a bronzu Tobias Krener iz Nemačke.

Naš jedini predstavnik u spustu u kanuu jednosedu, Pavle Zdravković zauzeo je 12. mesto. Titula u toj kategoriji u konkurenciji 17 takmičara, pripala je Francuzu Teu Vjenu, srebro je osvojio Vaclav Krištek iz Češke, a bronzu Francuz Anselan Guržo.

Zdravković je u paru sa Ognjenom Dimitrijevićem zauzeo i 9. mesto u konkurenciji C2. Zlatnu medalju u konkurenciji 12 posada osvojili su Nemci Švarc i Sulcer, srebro je pripalo Česima Jelineku i Krišteku, dok su se bronzom okitili Francuzi Klat i Vijan.

U timskoj trci, Marko Marjanović, Alen Tahirović i Ognjen Dimitrijević zauzeli su 6. mesto u konkurenciji 11 posada. Zlato su osvojili Belgijanci, srebro Nemci, a bronzu Italijani.

Sprint

Šampionat u Banjaluci Pavle Zdravković u kanuu u sprintu završio na 11. mestu u vremenu 63.13 sekundi. Šampion sveta postao je Matija Kvintareli iz Italije (58.93), srebro je pripalo Ivanu Toliću iz Hrvatske (59.21), dok je Nikola Soter iz Francuske (59.29) osvojio bronzu.

Zdravković i Ognjen Dimitrijević u C2 zauzeli su 9. mesto sa 5.87 sekundi zaostatka za pobednicima, iako su mesto u finalu izborili kao prvoplasirani u prvoj vožnji. Titula je pripala francuskoj posadi Soter i Idu, srebro Hrvatima Obadiću i Toliću, a bronza posadi Italije Kvintareli i Bjanketi.

Naši predstavnici spustu u kategoriji sprint u K1 nisu uspeli da izbore mesto u finalu. Ognjen Dimitrijević u prvoj vožnji bio je 25, a u drugoj 32. Alen Tahirović prvu vožnji zvršio je na 28, a drugu na 19. mestu, dok je Marko Marjanović u prvoj vožnji prošao kroz cilj kao 42, a u drugoj kao 28.

U timskoj trci, Marko Marjanović, Alen Tahirović i Ognjen Dimitrijević zauzeli su 6. mesto u konkurenciji 11 posada. Zlato su osvojili Slovenci, srebro Česi, a bronzu Nemci.

Izvor:
Vestionline, Kajakaški savez Srbije

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here