commons.wikimedia/Lumen roma
Narodna banka Srbije

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju oktobra, iznosile 13,1 milijardu evra, što je 19,8 miliona evra više u odnosu na septembar.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 137 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navela je NBS u saopštenju.

Neto devizne rezerve, devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju oktobra iznosile su 10,7 milijardi evra.

Povećanje bruto deviznih rezervi Narodne banke Srbije u oktobru ostvareno je u ambijentu u kojem je država dodatno smanjila svoje devizne obaveze, ukupno neto 103,2 miliona evra, po osnovu deviznih kredita i hartija od vrednosti.

Na povećanje deviznih rezervi u oktobru uticali su prilivi po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka, donacija i drugim osnovima – ukupno neto 195,6 miliona evra, navodi NBS.

Pored toga, pozitivan efekat na devizne rezerve u oktobru imali su i tržišni faktori – ukupno neto 27,4 miliona evra. Navedeni prilivi u devizne rezerve bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu pomenutog neto razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti i nastavka aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu prodajom deviza (100,0 miliona evra), radi obezbeđenja finansijske stabilnosti, odnosno ublažavanja efekata korona-krize na domaću ekonomiju.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 492,2 miliona evra i bio je za 81,8 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih deset meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5.313,8 miliona evra. U oktobru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru neto prodala 100 miliona evra. Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1.735 miliona evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here