Devojčice iz Srbije i Rusije dobile jednjak u Nemačkoj

0

Dr Šaršmit sa devojčicama koje konačno mogu da jedu
 

Trogodišnja Nastasja iz Srbije i dvogodišnja Veronika iz Sibira nikad nisu probale keks, sladoled ili picu, nisu bile u stanju čak ni da samostalno piju vodu. Dosadašnji pokušaji lekara da pomognu ovoj deci nisu bili uspešni, a nada se pojavila tek kada su došle u berlinsku privatnu bolnicu Helios. Tu im je urađena teška i po život opasna operacija koja je na sreću protekla uspešno.

– Kad su stigle ovde bile su teške kao bebe od sedam meseci – kaže šef odeljenja klinike za dečiju hirurgiju profesor Klaus Šaršmit. Posle operacije već su dobile po kilogram, ponosno kaže ovaj lekar.

Obe devojčice rođene su bez formiranog jednjaka kroz koji hrana od usta ide u želudac.

– Svu hranu koju smo joj davali morali smo da pretvorimo u pire i pomoću šprica upumpamo u stomak – kaže Veronikina majka.

 

U obe zemlje devojčice su proglašene za neizlečive i prepuštene sudbini, navodi nemački dnevnik. Roditelji su očajnički tražili pomoć, ali niko nije hteo da se upusti u komplikovani zahvat jer su deca bila izuzetno slaba. Klinika u predgrađu Berlina Buh je jedan od retkih medicinskih centara na svetu koji radi ovakve operacije. Profesor Šaršmit opisuje proces:

– Odvojili smo pola želuca i od toga formirali tanku cev kroz koju hrana i piće mogu da prolaze. Pošto im je želudac prepolovljen, deca će celog života morati da jedu manje ali češće, ali će moći normalno da se hrane. Operacija izvedena u avgustu trajala je 12 sati i bila pun uspeh: obe devojčice su prvi put u životu mogle samostalno da jedu. Nastasja voli viršle i šunku, a Veroniki je draži sladoled – otkrio je s osmehom profesor Šaršmit.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here