EPA/Boris Pejović
Andrija Mandić

Demokratski front će početkom sledeće nedelje organizovati blokadu saobraćajnica, kao što je i najavljivao u znak protesta protiv izdaje izborne volje, odnosno rezultata parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine.

Planirano je da to bude jednosatna blokada ključnih saobraćajnica u znak upozorenja, najverovatnije u Podgorici, Budvi, Beranama, Nikšiću – većim opštinama i onim gde Front ima jače odbore.

O tome se odlučivalo na sednici u Podgorici sredinom ove sedmice, kada su u centralu pozvani predsednici opštinskih odbora partija članica koalicije Demokratskog fronta.

Funkcionerima tih partija je rečeno da vide kakvo je raspoloženje u opštinskim odborima kada su u pitanju svi aspekti formiranja manjinske vlade – od blokada do ostalih vidova vaninstitucionalnog pritiska.

Oni bi do ponedeljka trebalo da obaveste centrale o informacijama sa terena, rekao je jedan od sagovornika.

Jedan od lidera DF-a i predsednik Nove Andrija Mandić najavio je ranije da je, kako je rekao, neprihvatljivo da bilo ko od tri pobedničke stranke pravi dil sa DPS-om i izneveri volju većinske Crne Gore od 30. avgusta 2020. godine.

On je kazao da će to naići na veliki otpor svakog i da će DF u takvom scenariju krenuti u snažne proteste i blokirati Crnu Goru.

– DF je velika organizacija i poslaćemo i domaćoj i međunarodnoj javnosti, od kojih su neki sebi dali za pravo da se mešaju u unutrašnje stvari Crne Gore tako što će oni sastavljati vladu i kombinovati sa različitim političkim subjektima, ali moraju svi da pretpostave da to ne može proći bez narodnog odgovora i da postoje politički subjekti koji su spremni da preuzmu odgovornost za sve što će doći – poručio je Mandić.

Prema njegovim rečima, srpski narod koji je dominantno glasao za DF ne može da prihvati da prizna vladu koja ne priznaje srpski narod.

– Zato kada budu blokirane saobraćajnice po Crnoj Gori, kada se zaustavi taj protok, verujemo da će mnogi od donosilaca odluka shvatiti da moramo da se dogovaramo i razgovaramo, a da se u osnovi mora poštovati većinska volja naroda – naglasio je Mandić.

Milan Knežević je rekao je da je DF “učinio i čini sve da dođe do dogovora unutar parlamentarne većine”.

On je kazao da se DF neće skrivati iza guma, šerpi i petardi, već da će blokirati saobraćajnice.

U Crnoj Gori od 9. februara traju protesti Demokrata takođe zbog, kako tvrde, izdaje narodne volje – a njihov povod je bila smena predsednika te partije Alekse Bečića sa funkcije predsednika Skupštine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here