Dijalog Srba i Albanaca preduslov za bolji život na KiM

0

Ocenjujući, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, da je međuetnička situacija na Kosovu opuštenija i da u poslednje vreme nije bilo značajnijih međuetničkih sukoba, ona je rekla da je tokom susreta sa francuskim ministrom inostranih poslova Bernardom Kušnerom pokrenula inicijativu o dijalogu između Albanaca i Srba.

"Pre svega mi sami treba da pokažemo da li smo sposobni, spremni i odlučni da živimo zajedno, a ukoliko jesmo onda je zaista jedan takav sastanak neminovnost i do njega treba da dođe, uz posredovanje međunarodne zajednice, koja bi bila garant tih dogovora", istakla je Trajković.

Prema njenim rečima, trebalo bi razgovarati o temama koje podrazumevaju normalizaciju života.

Rada Trajković

"Čega se to Albanci boje od Srba, da li ih doživljaju ili ne doživljavaju, ili je prošlo vreme doživljavanja kao neprijatelja, koji žive jedni pored drugih. Od čega se to Srbi boje, koji su strahovi, koje su strepnje, koji su razlozi za međusobnu mržnju, netrpeljivost, za taj antagonizam i poći sa rešavanjem svega toga", rekla je Trajković.

Ona je ocenila da je "narod i albanski i srpski iznad političke elite", naglašavajući da kada kaže narod misli i na Srbe i na Albance i na sve na Kosovu i Metohiji.

 

Trajković smatra da je u ovom trenutku mnogo teže Srbima da uđu u taj proces, jer je za Albance "status završena stvar i zato Albanci u ovom trenutku treba da budu više fer", u smislu otvaranja unutar njihove zajednice procesa i otvorenih rasprava o prihvatanju Srba kao svojih sugrađana.

"Njima to pripada, ali i nama Srbima", podvukla je ona.

"Ja ću reći jednu tešku stvar i možda će me možda mnogi optužiti, ali nekako čini mi se da i mi nemamo dobru percepciju šta podrazumeva demokratija. Malo smo se naučili da na prostoru Kosova moramo da vladamo, a ne da pravimo dogovore i da se negde dogovaramo sa većinom", istakla je Rada Trajković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here