„Dijanina deca“ u Bransviku

K. Marković
K. Marković
Podsećanje na stradanje: Hram Svete Trojice u Bransviku

Australijska srpska kulturna fondacija pozvala je srpsku zajednicu kako bi zajedno obeležili godišnji komemorativni i obrazovni program posvećen žrtvama holokausta i genocida na prosotoru bivše Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata.

Najavljeno je da će kao sastavni deo programa biti prikazan dokumentarni film „Dijanina deca“ u produkciji Slađane Zarić. Producent filma je, inače, i autor istoimene izložbe koja je prošle godine prikazana u Domu vojske Srbije u Beogradu.

Tokom komemoracije, koja će se održati u nedelju 9. juna u sali Srpske pravoslavne crke Sveta Trojica u Bransviku, autorka filma Slađana Zarić trebalo bi da se prisutnima obrati posredstvom video-linka i tom prilikom prisutni će imati mogućnost da joj postave pitanja.

Inače, film i izložba su posvećeni Dijani Budisavljević, koja je sa svojim saradnicima organizovala najveću humanitarnu akciju tokom Drugog svetskog rata. Ona je od sigurne smrti u jasenovačkom sistemu logora spasla više od 7.500 srpskih mališana.

Nestala arhiva

Dijana Obekser Budisavljević je bila Austrijanka, udata u Zagrebu za Srbina, hirurga Julija Budisavljevića. Posle Drugog svetskog rata, pod komunističkim režimom u Zagrebu, na čudan način nestala je većina Dijaninih dokumenata iz lične arhive.

Hrabrost bez granica

U filmu koji će biti emitovan u Bransviku prikazani su brojni dokumenti – fotografije, transportne liste i delovi kartoteke koje je o svakom spasenom detetu Dijana vodila.

Dokumenti su pronađeni u beogradskim, banjalučkim i zagrebačkim arhivima. Film donosi i priče o pojedinačnim sudbinama dece koja su ostala u životu zahvaljujući akciji Dijane Budisavljević i njenih saradnika.

Početak u 14.00

Obrazovno-dokumentarni program održaće se u srpskoj crkvi u Bransviku u nedelju 9. juna od 14 do 15 časova. Ulaz je slobodan.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime