Z. Raš
Dogovor na opšte zadovoljstvo: Mlađen Cicović i Aleksandar Vidaković

Nezavisni dnevni list “Vesti” i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji dogovorili su buduću tešnju zajedničku saradnju u svim segmentima koji će pomoći boljoj ekonomskoj, naučno-tehničkoj, kulturnoj i sportskoj saradnji srpske dijaspore i Republike Srpske.

U razgovoru sa direktorom Predstavništva, Mlađenom Cicovićem, direktor “Vesti” Aleksandar Vidaković je naglasio važnost još tešnjeg povezivanja dijaspore sa svojom maticom.

– Dijaspora je i do sada pokazala da je najbolji most sa svojim zavičajem, a uveren sam da je prepoznala i odlučnost rukovodstava Srbije i Republike Srpske da srpskom narodu vrate slavu Nemanjića i da obe države imaju mesto i značaj koje im kroz istoriju i pripada – istakao je Vidaković.

Mlađen Cicović je naglasio da je za Republiku Srpsku dijaspora od ključnog značaja, ali je i upozorio da Srbi u svetu ne bi smeli da se dele.

– Srbija i Republika Srpska imaju potpisan Sporazum o zajedničkom delovanju prema dijaspori. Ali, i da nema tog sporazuma, obavezni smo da na svakom mestu naglasimo da nije dobro deliti dijasporu na onu iz Srbije i drugih srpskih država. Srpska dijaspora mora biti jedinstvena – rekao je Cicović.

On je podsetio da uz Predstavništvo u Srbiji, Republika Srpska ima još sedam identičnih predstavništava, i to u Moskvi, Vašingtonu, Briselu, Beču, Štutgartu, Solunu i Tel Avivu, a da je u planu otvaranje još dva u Ljubljani i Kini.

Dar “Vesti” Aleksandar Vidaković poklanja sliku Mlađenu Cicoviću

– Predstavništvo u Srbiji radi punom parom na promociji Republike Srpske i jačanju saradnje Republike Srpske i Srbije. Ovog meseca ćemo imati nekoliko veoma značajnih promocija i naučnih skupova, a naše Predstavništvo 28. februara na dan kad je 1992 godine usvojen prvi Ustav Republike Srpske, organizuje prijem povodom Dana Republike Srpske u Starom dvoru. Slaveći Dan Republike Srpske u danu kad je usvojen naš prvi Ustav, želimo ovde u Srbiji da pokažemo da je osnivanje Republike koja je pravno zaokružena donošenjem Ustava i da je tog dana 1992 godine u miru i pre rata srpski narod pokazao da želi da obezbedi pravnu sigurnost svima – ističe Cicović.

Samo dan ranije, 27. februara, u Pres centru Udruženja novinara Srbije Predstavništvo Republike Srpske organizuje tribinu “Republika Srpska u svetlu novih činjenica o građanskom ratu u BiH”.

– I na taj način želimo da pokažemo da je srpski narod u BiH bio opredeljen za Republiku Srpsku, u kojoj će biti uspostavljeni pravni poredak i sistem u kome će svi narodi imati potpunu pravnu sigurnost. Mnogi koji sada tendenciozno osporavaju njeno postojanje zaboravljaju da je Republika Srpska nastala pre rata, a da je Federacija ustanovljena upravo u ratu – istakao je Cicović.

U znak pažnje i sa željom da uspostavljena saradnja bude na obostrano zadovoljstvo, Aleksandar Vidaković je poklonio umetničku sliku, koja je simbolično predstavila povezivanje matice i otadžbine posredstvom “Vesti”. Reč je o radu verne čitateljke “Vesti” rodom iz Vranja, koja je i dugogodišnji anonimni donator i učesnik akcija u našoj rubrici Humanitarni most.