Dijaspora poslala milijardu evra!

Nada S. Preradović - Vesti
0
A. Čukić
Foto: Ilustracija

Dragoceni izvor deviza godinama stiže od naše dijaspore, ali prema izveštajima Narodne banke Srbije u prvih pet meseci ove godine priliv po osnovu doznaka smanjen je za 23,8 odsto u odnosu na isti period 2019. Lični transferi iz inostranstva od januara do maja 2020. iznosili su 1,05 milijardi evra, što je 328,7 miliona evra manje nego prošle godine (1,37 milijardi evra).

Globalna pandemija korona virusa uslovila je pad deviznih doznaka, jer se veliki broj građana iz rasejanja vratio u otadžbinu. Kako za “Vesti” kaže dr Mlađen Kovačević, jedan od najboljih poznavalaca srpske dijaspore, logično je da je u tom periodu bio usporen priliv deviznih doznaka, jer je veliki broj kompanija širom zapadne Evrope radio smanjenim kapacitetom, pa su i zarade radnika bile manje.

– Pandemija je pogodila ceo svet, pa tako i zemlje gde živi i radi naša dijaspora. Ekonomski gubici su neminovni, a šta će se dešavati dalje zavisi od toka pandemije – kaže dr Kovačević.

Ovaj stručnjak veruje da će situacija sa doznakama u drugom delu godine biti znatno bolja:

– Naša dijaspora je jedna od najvelikodušnijih i sigurno da će nastaviti da šalju svojim roditeljima i rođacima.

Ekonomista Danilo Šuković ocenjuje da je korona virus pogodio sve segmente života, a naročito ekonomiju.

– Korona virus je potpuno nepredvidiv. Dijaspora je uvek bila vezana za otadžbinu i pomagala rodbini koliko je mogla – ukazuje Šuković.

Lični transferi obuhvataju doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoći i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima. Tokom prošle godine, doznake iz inostranstva u Srbiji su dostigle vrednost od 3,51 milijardu evra, u 2018. priliv je iznosio 3,53 milijarde evra, a u 2017. 2,95 milijardi evra.

Već tradicionalno, najviše novca dolazi od “gastarbajtera” iz Nemačke, pa je tako i u 2019. godini stiglo nešto više od milijardu evra, što je trećina ukupnih doznaka. Potom iz Švajcarske (oko 500 miliona evra), dok je iz Austrije prošle godine stiglo oko 290 miliona evra.

Izdašno i u BiH

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni tekući transferi iz inostranstva u 2019. iznosili su 4,29 milijardi KM (2,2 milijarde evra).

Od tog iznosa, 2,95 milijardi KM (1,5 milijardi evra) otpada na personalne transfere, odnosno novčane doznake iz inostranstva, a na ostale tekuće transfere, u koje spadaju i penzije iz inostranstva, 1,34 milijarde KM (685,1 hiljada evra), izvestila je agencija Fena.