Pixabay

Ako pokušavate da smršate, verovatno ste se zapitali koja vrsta hrane bi mogla da vam pomogne da ispunite svoje ciljeve.

Toliko je informacija kojima nas bombarduju sa svih strana, da jednostavno ne znamo odakle da krenemo kada je u pitanju gubljenje kilograma.

 

Registrovana dijetetičarka sa dugogodišnjim iskustvom, Melisa Mitri na portalu „Eat This Not That“ podelila je spisak namirnica koje su poznate kao dijetalne, a zapravo prouzrokuju suprotno, od njih se samo gojite.

Dijetalni jogurt

Dijetni jogurt popularan je među svima koji žele da smanje unos kalorija i skinu neželjene kilograme.

Iako u teoriji dobro zvuči jer ova vrsta jogurta sadrži manje kalorija, masti i šećera od običnog, on je zapravo često više procesuiran i sadrži mnogo više veštačkih  sastojaka koji takođe povećavaju kilograme.

Osim toga to su masnoće, kojih u dijetnoj opciji ima vrlo malo, i koristan su nutrijent kada se umereno konzumira i pomažu nam da se duže osećamo sito. Ako volite jogurt, dijetetičarka kaže da je mnogo bolje odabrati običnu nego dijetnu verziju.

Zeleni čaj

Zeleni čaj često se karakteriše kao magični napitak za gubljenje kilograma. Iako ima mnoge benefite za zdravlje, dosadašnja istraživanja pokazuju da minimalno utiče na gubitak kilograma.

Nije štetno popiti šoljicu zelenog čaja svaki dan, ali vrlo je verovatno da nećete izgubiti kilograme zahvaljujući njemu.

Pirinčani keks

Iako sami po sebi imaju vrlo malo kalorija, zapravo imaju i malo hranjivih sastojaka.

Prilično je sigurno da će vam trebati velika količina ove grickalice da biste se osećali bar približno sito, a samim tim se pobija njihova namena za gubljenje kilograma.

Gazirana pića bez šećera

Ako ste zvisni od gaziranih pića, mogla bi vam se činiti kao dobra ideja da umesto običnih pijete njihove dijetne verzije.

Ipak, većina istraživanja pokazuje da pića sa veštačkim zaslađivačima mogu povećati žudnju za šećerom i tako samo dodatno doprineti višku kilograma.

Proteinske pločice

Proteinske pločice takođe se čine zdravom i praktičnom grickalicom, međutim većina njih ima mnogo kalorija, masnoća  dodatih šećera što podstiče povećanje kilograma.

Ako već kupujete proteinske pločice, stručnjaci smatrajuda je bolje da imaju što više prirodnih sastojaka. Isto tako, naglašavaju da proteinske pločice nije preporučljivo jesti prečesto.

Kokosovo ulje

Verovatno ste čuli da mnogi nutricionisti preporučuju umesto suncokretovog ili maslinovog ulja korišćenje kokosovog ulja.

Međutim, to i nije toliko dobra opcija. Ovo ulje često se promoviše kao saveznik u sagorevanju masti, ali bogato je zasićenim mastima, pa tako samo može da podigne nivo holesterola, prenosi Index.hr.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here