Dilema Ćićevca: Otrov ili ekologija?

0

Dok pristalice ovog projekta smatraju da bi izgradnjom jedne ovakve fabrike opština Ćićevac bila na velikom boljitku, drugi tvrde kako aktuelna vlast, zarad sopstvenog proevropskog imidža, želi da sagradi trovačnicu, piše "Politika". Ozbiljne pritužbe grupe građana iznela je i jedna ovdašnja opoziciona stranka na konferenciji za novinare.

– Opštinska vlast u Ćićevcu, koju čine DS, G 17 plus, DHSS, i SPO, građanima je namenila ulogu žrtve svoje neodgovornosti, demagogije i nesposobnosti da istinski doprinese opštini. Ona je rešena da u našoj opštini dopusti izgradnju skladišta i postrojenja za fizičko-hemijski tretman otpada.

 

Neće biti otrova

– Naša opština je do pre nekoliko godina bila na spisku nerazvijenih, a sada spada u red nedovoljno razvijenih. Imamo oko 2.500 zaposlenih, a njih 1.100 čeka posao. Potrebno nam je tih stotinak radnih mesta, potreban nam je profit od fabrike – državi godišnje više od pet miliona, a opštinskom budžetu više 500.000 evra. I neće biti kancerogenih sastojaka koji bi tokom prerade industrijskog otpada išli u vazduh, zemlju i vodu – izjavio je je za "Politiku" Zlatan Krkić.

Ovakvo postrojenje trebalo je da bude izgrađeno u Ćupriji, Smederevu i Šapcu, ali su to građani protestima zaustavili – izjavio je pred novinarima Strahinja Macić, portparol SNS Ćićevac.

Žalbi i povika ima na pretek. Ali, pred objektiv niko ne želi da stane. Obišli smo i mesto koje je "u igri" za moguću izgradnju pomenutog skladišta i postrojenja. Zeleni talasi žitarice slute bogatu žetvu.

– Ako neko veruje da će me vikom preplašiti, grdno se vara. Ja nisam miš koji bi, čim nešto šušne, da pobegne u trice – kaže Zlatan Krkić, predsednik opštine Ćićevac u trećem mandatu.

 

– Narod se plaši, jer nije upoznat s istinom. A istina glasi da se, po pitanju ovog projekta, stiglo samo do pisma o namerama. Drugo, i najvažnije, reč je o preradi neorganskog otpada, i nema govora o kancerogenim materijama!

 

Svaka zemlja ima takvo postrojenje. A jedino je Institut "Vinča" mesto koje je zakonom dozvoljeno za skladištenje opasnih materija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here