EPA/Georgi Licovski

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov komentarišući saopštenje Bugarske akademije nauka i umetnosti o tome da ne postoji makedonski jezik rekao je da su u 21. veku u Evropi pravo na samoopredeljenje i samoizjašnjavanje nesporne, prenosi MIA.

„Da bi odnosi između dve zemlje bili prijateljski i bliski, one pretpostavljaju poštovanje prava na dostojanstvo drugog“, napisao je Dimitrov na Fejsbuku.

On je istakao da je makedonski jezik jedan od južnoslovenskih jezika, kao i da je standardni makedonski jezik zvanično kodifikovan u maju 1945. godine na osnovama centralnih govornih formata tadašnje Makedonije.

„Bio je jedan od tri zvanična jezika i u bivšoj Jugoslaviji, a prisutan je i u UN još od sedamdesetih godina prošlog veka. Makedonski jezik ima svoj istorijski razvoj i priznat je i od međunarodne zajednice lingvista“, navodi Dimitrov.

Takođe, on ukazuje da bi istorijski proces koji je njegova zemlja započela sa susednom Bugarskom, vodio u smeru zbližavanja i prijateljstva, da bi rušio strah i predrasude, pretpostavlja uzajamno prihvatanje.

„Prihvatanje perioda zajedničke i isprepletane istorije koja povezuje bugarski i makedonski narod, ali i sadašnjost – makedonski narod koji govori makedonski jezik. Da bi ovaj proces uspeo na obe strane je potrebna mudrost i delikatnost, veličina u razumevanju i poštovanju briga i dostojanstva drugog. Lako je da se rasturi, teško je da se izgradi“, zaključio je Dimitrov.

2 KOMENTARA

  1. Бугараши и „Македонци“ треба да прихвате реалност, они говоре једну варијанту старо-српског језика. Зашто Бугараши, који нису Словенски народ, (пола данашње Бугарске) говоре Словенски Језик и живе на Српском Балкану.
    Или, Бугараши су можда Хрвати и говоре „хрватским“ језиком. Све шашаве дискусије на овој разини су очигледно могуће међу „народима“ у окружењу данашње Србије.

  2. Tako je formirali, i jedni i drugi a poceli izopacenjem Srpskog, i gazenjem po svojim korenima.. Svaka cast uvek vam d…. Pod kiriju

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime