Tanjug/AP
FK DInamo Zagreb FK Totenhem

Posle prvih mečeva četvrtfinala Lige Evrope, samo je Mančester junajted napravio ozbiljniju prednost i blizu je ulaska u finale, dok su svi ostali i dalje u igri.

Javnost u Srbiji najviše interesuju parovi Dinamo Zagreb – Viljareal i Arsenal – Slavija Prag, jer od njihovih rezultata može da zavisi i pozicija Srbije na UEFA listi za nacionalni koeficijent, koji određuje lakši prohod ekipama u kvalifikacijama.

Naime, Srbija je trenutno na 16. mestu, jednom ispod željenog 15. mesta, koje donosi dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona i učesnika u Ligi Evrope. Naša zemlja u ovoj sezoni posle ispadanja Zvezde više nema šanse da pretekne Kipar na 15. mestu, ali je bitno da ne padne ispod 17. mesta, koje takođe donosi privilegiju da se preskoči prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 22/23, što posebno raduje Crvenu zvezdu i Partizan, glavne konkurente za titulu u Srbiji za narednu sezonu.

Ovu poziciju Srbiji trenutno mogu da ugroze samo još Češka i Hrvatska. Zato poraz Dinama itekako odgovara srpskom fudbalu, jer Hrvatska nije osvojila bodove i napravila pomak na listi. Da bi Srbija bila sigurna, neophodno je da Dinamo ispadne, a idealno bi bilo da doživi poraz i u revanšu, zbog bolje početne trke za narednu sezonu, gde Srbija ima realne šanse da se domogne 15. mesta i dobije dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Odgovaralo bi i da Arsenal u revanšu u Pragu savlada Slaviju i onemogući Česima da dobiju dodatne bodove. U slučaju pobede Slavije ili remija, Česi će preteći Srbiju i zauzeće 16. mesto.

Dakle, u revanšima je jasno da srpskom fudbalu najviše odgovaraju porazi Dinama i Slavije, ali poraz bar jednog od njih i definitvno će našem fudbalu omogućiti ostanak među 17 najboljih na listi nacionalnog koeficijenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here