Dinar pogurali turisti i dijaspora

0

Medija Centar Beograd
Oporavak kratkog daha: Milan Ćulibrk
 

Milan Ćulibrk, ekonomski analitičar, u izjavi za "Vesti" kaže da je u pitanju trend koji se ponavlja iz godine u godinu u ovo vreme.

– Trend je da dinar krajem decembra kad dijaspora dolazi u otadžbinu ojača. Smanjuje se potražnja za devizama, jer naši ljudi iz inostranstva donose novac koji ovde menjaju za dinare i troše. Takođe, oni koji nisu došli poslali su novac rodbini da kupi potrepštine za novogodišnju i božićnu trpezu – kaže Ćulibrk.

On ističe da se ista situacija ponavlja iz godine u godinu i da dijaspora krajem godine spasava posrnuli dinar. Nažalost, situacija se popravlja samo u kratkom roku, dok se dugoročno ništa ne rešava.

Ekonomista Saša Đogović se slaže i kaže da je dinar ojačao zahvaljujući dolasku dijaspore koja je donela svež novac.

– Veća količina deviza koju je donela naša dijaspora stabilizovala je dinar. Takođe, i veći broj turista koji krajem decembra dolaze u Srbiju utiče na jačanje dinara. Nažalost, to stanje neće potrajati i dinar će vrlo brzo doživeti blagu eroziju – smatra Đogović.

Milan Kovačević, ekonomski analitičar, takođe smatra da dolazak dijaspore ima uticaja na formiranje kursa, ali i želja vlasti da ispegla nacionalnu valutu pred Novu godinu.

– Vlast to uvek radi, malo obori vrednost evra "da ne bude loš rezultat". Na taj način i dugovi izgledaju manji, pa makar i prividno – kaže dr Kovačević.

On ističe da su ove godine inače opale doznake dijaspore, drugim rečima sve manje novca ulazi u otadžbinu.

Nerealno jačao 2013.

– Pravo pitanje je kako i zašto je dinar jačao u poslednjih godinu dana. Primera radi, u avgustu 2012. godine srednji kurs je bio 120 dinara za evro, da bi godinu dana posle evro vredeo 111 dinara. Zbog čega je jačao kad je privreda u lošem stanju i ko je imao koristi od tog jačanja – pita se Ćulibrk.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here