pixabay.com

Dinja je dobar je izvor dijetalnih vlakana, niacina, vitamina B6 i folne kiseline, a bogata je i vitaminima A i C, kao i kalijumom. Istraživanja su pokazala da dinja može da pomogne u prevenciji i lečenju niza bolesti, poremećaja i stanja.

Hidrira telo
Sastav dinje čini 90% vode, elektroliti, vitamini i minerali, pa je odlična za hidrataciju tokom vrućih letnjih dana. Elektroliti su neophodni za prevenciju toplotnog udara i iscrpljenosti uzrokovane vrućinama, a ako ne možete da popijete dva litra vode dnevno, popijte smuti ili sok od dinje kao zamenu.

Pomaže u mršavljenju
Dinja sadrži malo kalorija i puno vode, što vam ne stvara dodatne kalorije, a satima vas drži sitim. Osim toga, dinja ubrzava rad probave i sprečava zatvor, što će dodatno podstaći telo da se reši nakupljenih toksina i gasova i smanji telesnu težinu.

Smanjuje rizik od nastanka raka
Dinja je jako dobar izvor antioksidanasa, kao što su beta karoten, lutein i zeaksantin. Ovi antioksidansi smanjuju količinu slobodnih radikala koji povećavaju rizik od nastanka raka debelog creva, prostate, dojke, endometrija, pluća i pankreasa.

Pomaže u kontroli dijabetesa tipa 2
Preliminarna istraživanja pokazala su da dinja reguliše osetljivost tela na insulin. Dinja može da spreči nagle promene šećera u krvi, što dijabetičarima daje bolju kontrolu nad bolešću.

Ublažava hroničnu upalu
Dinja je izvrstan izvor kolina koji ublažava hroničnu upalu, a istraživanja su pokazala da hronična upala povećava rizik od nastanka niza bolesti, uključujući različite vrste raka, bolesti kardiovaskularnog sistema i dijabetesa tipa 2.

Štiti zdravlje očiju
Zahvaljujući visokom udelu vitamina A i C, dinja može da smanji rizik od nastanka bolesti očiju za čak 36% pa se preporučuje redovna konzumacija u kombinaciji sa šargarepom.

Alkalizuje telo
Poznato je da pH dinje iznosi 8.5, što znači da ima alkalno delovanje, smanjuje kiselost tela i podstiče eliminaciju toksina. Brojna istraživanja su pokazala da postoji povezanost između prekomerne kiselosti tela i povećanog rizika od nastanka raka, što dinju čini idealnim voćnim izborom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here